Bij een garagebedrijf op een industrieterrein smeult het. Al snel stijgen zwarte rookwolken uit het pand, over de snelweg. De brandweer rukt uit met groot materieel. Er liggen gasflessen in het pand. Het is te gevaarlijk om het pand te betreden. De brandweer zet een drone in met een warmtebeeldcamera. Uit de beelden van de drone blijkt waar de hittebronnen zich bevinden. Daarmee wordt de brandontwikkeling duidelijk en voorkomt de brandweer dat de brand overslaat naar het naastgelegen pand.
De mogelijkheden van de inzet van drones bij de brandweer zijn oneindig. Zo kunnen ze ons helpen bij het opsporen, monitoren en bestrijden van branden, het opsporen van chemische stoffen of het vinden van drenkelingen.
Team Digitale Verkenning (TDV) ondersteunt hulpverleners bij het bestrijden van incidenten. Het gaat dan met name om regionale brandweerkorpsen. Daarnaast werkt TDV samen met de andere landelijke specialismen zoals Specialisme technische hulpverlening, Natuurbrandbeheersing en Incidentbestrijding gevaarlijke stoffen.
Speciaal opgeleide dronepiloten en adviseurs van Team Digitale Verkenning dragen bij aan de totale beeldvorming tijdens een incident. Dat doen ze door camerabeelden te maken met drones en deze op de juiste manier uit te leggen. Ook genereren ze, met behulp van technologische hulpmiddelen, een beeld van locaties die niet veilig toegankelijk zijn voor hulpverleners.
In deze veiligheidsregio’s is er een Team Digitale Verkenning:
Het landelijk specialisme Team Digitale Verkenning startte toen Veiligheidsregio Twente en Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant samen een droneteam begonnen. Daarna ontwikkelde Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond het team door tot Team Digitale Verkenning.
Er zijn momenteel 10 TDV-teams met in totaal ongeveer 200 specialisten verdeeld over heel Nederland. De landelijk coördinator van het NIPV houdt het landelijk specialisme operationeel en faciliteert doorontwikkeling.