De Raad van Commandanten en Directeuren Veiligheidsregio (RCDV) is het landelijke overleg van de commandanten brandweer en directeuren veiligheidsregio.
Nederland is verdeeld in 25 veiligheidsregio’s. Iedere veiligheidsregio zet zich in voor de veiligheid van de inwoners en bezoekers van dat gebied. De veiligheidsregio houdt zich vooral bezig met de regionale brandweerzorg, de geneeskundige hulpverlening in de regio (GHOR) en het organiseren van de rampenbestrijding en crisisbeheersing.
De directie van een veiligheidsregio wordt gevormd door de directeur veiligheidsregio en de regionaal brandweercommandant. Samen vormen de brandweercommandanten en directeuren van alle 25 veiligheidsregio’s de Raad van Commandanten en Directeuren Veiligheidsregio (RCDV). Daarnaast heeft de RCDV nog twee agendaleden:
Steeds vaker komen er in Nederland grote of middelgrote incidenten, rampen of crisis voor. Deze worden ook steeds ingewikkelder. Dit leidt tot risico’s of vragen, die vaak in meerdere veiligheidsregio’s spelen en daarmee de veiligheid van grote delen van Nederland bedreigen. Daarom denken de 25 veiligheidsregio’s na over hoe zij deze dreigingen het hoofd kunnen bieden. De RCDV stelt daarbij strategische thema’s vast, die bijdragen aan het versterken van de (samenwerking tussen) veiligheidsregio’s. Zo zijn we nog beter voorbereid op het coördineren of bestrijden van rampen en crises van de toekomst.
De grootste thema’s waar de RCDV zich mee bezighoudt worden “de Grote werken” genoemd. Deze thema’s gaan onder meer over crisisbeheersing, informatievoorziening, onderwijs en de organisatie van toekomstig bestendige brandweerzorg en werkgeverschap.
Voor de lange termijn vraagstukken die zich in de verkennende fase bevinden, worden op het niveau van de RCDV – naast de Grote Werken – ook taskforces ingericht. Zodra de verkenning uitgevoerd is kan het thema van de betreffende taskforce verder worden geconcretiseerd in de vorm van een programma of project.
De veiligheidsregio is een vorm van verlengd lokaal bestuur, volgens de Wet veiligheidsregio’s. Via de gemeenschappelijke regeling dragen de gemeenten samen de verantwoordelijkheid voor het goed functioneren van de eigen veiligheidsregio. Dat betekent dat, naast de dagelijkste leiding van de veiligheidsregio’s, er ook een algemeen bestuur is. Dit bestaat uit alle burgemeesters in de betreffende veiligheidsregio, met één burgemeester als voorzitter.
De 25 voorzitters van de veiligheidsregio’s overleggen met elkaar in het Veiligheidsberaad. Daarnaast is het Veiligheidsberaad formeel gesprekspartner van de minister van Justitie en Veiligheid. De RCDV adviseert het Veiligheidsberaad en is ook opdrachtnemer van het Veiligheidsberaad.
Onder de RCDV vallen weer diverse vakraden waarin per vakraad 25 gemandateerde vertegenwoordigers van veiligheidsregio’s zich richten op een specifiek (inhoudelijk) vakgebied. De vakraden zijn veelal het voorportaal voor agendering in de RCDV.
Brandweer Nederland is een merknaam die de RCDV naar buiten toe kan gebruiken voor brandweer gerelateerde onderwerpen. Het merk Brandweer Nederland wordt ook regelmatig gebruikt op het moment dat de RCDV standpunten uitdraagt gericht op politieke of bestuurlijke besluitvorming.
De website www.brandweernederland.nl wordt gebruikt om te communiceren met brandweermensen in het hele land. Ook is er meer informatie te vinden over lopende campagnes, zoals het programma brandveilig leven.