Periodiek Preventief Medisch Onderzoek (PPMO)

Een deur forceren, een slang uitrollen, met een brandslang over je schouder de ladder op terwijl het buiten dertig graden is. Met volle bepakking door een tunnel kruipen, over obstakels klimmen of een persoon redden. Als brandweerman of -vrouw kom je dit tijdens incidenten en oefeningen tegen.

Je hebt fysiek en mentaal zwaar werk, niet geheel zonder risico. Je moet in extreme omstandigheden goed functioneren. Daar moeten slachtoffers maar ook collega’s op kunnen vertrouwen. Daarom word je hierop getraind en met regelmaat getest. Fit zijn is in ons werk van cruciaal belang.

PPMO

Mede om je fitheid te testen, is er het Periodiek Preventief Medisch Onderzoek (PPMO). De testen zijn zo gemaakt dat ze aansluiten op wat je tegenkomt in de praktijk. Bij een inzet moet je slangen uitrollen, plafonds forceren, trappen oplopen et cetera. Het PPMO heeft als doel te testen of je je werk zonder gevaar voor jezelf, collega’s en anderen kunt uitoefenen. Want veilig en verantwoord werken staat voorop!

Fit zijn ben je niet alleen voor jezelf maar ook voor de ander. Je moet blind kunnen vertrouwen op je collega.

S. Kooij
  • Voor wie is het?

    Wanneer je in de uitruk werkt, word je gekeurd. Voor de functies manschap A en bevelvoerder is PPMO verplicht. In sommige regio’s is de keuring ook verplicht voor de functie van officier van dienst (OVD). Dit kun je navragen in je eigen regio. Daarnaast keuren sommige regio’s mensen met andere repressieve functies ook. Daar zijn regionaal afspraken over

  • Hoe vaak moet je het PPMO afleggen?

    Jaarlijks word je op je fitheid getest. Dit is vastgelegd in het CAR-UWO. Daarnaast wordt, afhankelijk van je leeftijd, periodiek het PPMO afgenomen. Voor medewerkers tot 40 jaar eenmaal per 4 jaar, voor medewerkers tussen 40 en 50 jaar eenmaal per 2 jaar en voor medewerkers boven de 50 eenmaal per jaar.

  • PPMO: waar bestaat het uit?

    Het PPMO bestaat uit vier onderdelen:

    • een vragenlijst,
    • biometrische testen,
    • functionele brandbestrijdingstest,
    • de traplooptest.

PPMO instructie

Deze video bestaat uit 17 onderdelen. Bekijk de volledige video door op PLAY (►) te klikken.

Via het icoontje met de drie streepjes (rechts bovenin) kun je de losse onderdelen bekijken.

Bezoek de pagina Bekijk de afspeellijst op YouTube

De Aanstellingskeuring

Deze video bestaat uit 12 onderdelen. Bekijk de volledige video door op PLAY (►) te klikken.

Via het icoontje met de drie streepjes (rechts bovenin) kun je de losse onderdelen bekijken.

Bezoek de pagina Bekijk de afspeellijst op YouTube

Wat als je de test niet haalt?

In de loop der jaren of in een bepaalde periode van je leven kan je kracht en conditie wat minder zijn. Bij een PPMO test kan dit aan het licht komen. Op basis van de uitslagen kan je leidinggevende de risico’s inschatten en samen met je een traject starten om er voor te zorgen dat je de test alsnog binnen een afgesproken termijn kan halen. Dit gebeurt altijd in overleg met de bedrijfsarts. Ook kan het zo zijn dat het, om wat voor een reden dan ook, niet meer gaat lukken. Voor mensen die beroepsmatig bij de brandweer werken, start dan een reïntegratietraject, mogelijk met plaatsing in een andere functie. Voor vrijwilligers betekent dit meestal dat er afscheid wordt genomen.

Meer weten?

Dit is een afbeelding van Vakraad Bedrijfsvoering Dit is een afbeelding van Vakraad Bedrijfsvoering
Vakraad Bedrijfsvoering
vakraad-bedrijfsvoering@nipv.nl
Was deze informatie nuttig?
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box