De afgelopen jaren is er steeds meer eenheid gekomen in de huisstijl van de brandweerkleding. Zo is de brandweer in één oogopslag herkenbaar voor burgers en collega-hulpverleners. De landelijke huisstijl voor de uitrukkleding bestaat uit verschillende onderdelen, zoals het bluspak en het operationeel uniform. Samen vormen ze een modulair systeem. Regio’s maken zelf de keuzes.
Eén beeld, één brandweer. In één oogopslag is de brandweer herkenbaar voor burgers en collega-hulpverleners.
Het operationeel uniform vervangt de Kazernekleding. Deze kleding is onder andere met brandweercollega’s ontwikkeld met het oog op draagcomfort, pasvorm en uitstraling. Daarnaast draagt het uniform bij aan de eenheid en herkenbaarheid van de brandweer in Nederland. Zo is de brandweer in één oogopslag herkenbaar voor burgers en collega-hulpverleners.
Het operationeel uniform bestaat uit de volgende onderdelen:
In het draagvoorschrift brandweerkleding staat beschreven op welke wijze de kleding gedragen dient te worden. Dit bevordert de eenheid van het gebruik en huisstijl. Bovendien is een juiste wijze van dragen van belang voor jouw eigen veiligheid.
Jouw veiligheidsregio bepaalt zelf bij welke taken het operationeel uniform wordt gedragen. Het operationeel uniform voldoet aan de criteria voor een persoonlijk beschermingsmiddel (PBM). Dit houdt in dat het uniform ook gebruikt mag worden voor een aantal laag-risicotaken, denk hierbij aan reanimaties, liftopsluiting en dienstverlening. Dit is verwerkt in een het landelijk voorstel van Brandweer Nederland en jouw veiligheidsregio maakt uiteindelijk de afweging hoe zij daar als werkgever mee omgaat en wanneer welke beschermende kleding (PBM) gedragen wordt.
Het operationeel uniform is gecertificeerd en voldoet aan de Europese norm voor operationele kazernekleding voor de brandweer. Vanwege deze certificering is het niet toegestaan om kleding zelf te vermaken of te repareren. Als er iets mis is met de kleding, neem dan altijd eerst contact op met jouw kledingcoördinator. Volg de wasinstructies op voor een goed behoud van de kleding. Je vindt deze in de labels van de kleding en in de instructies voor gebruikers op deze pagina.
Neem voor meer informatie over het operationeel uniform contact op met je regionale kledingcoördinator of stuur een mail naar: operationeeluniform@nipv.nl.
Deze video geeft een kijkje achter de schermen van de productie van de poloshirts en polosweaters bij Narkonteks in Izmir, Turkije. Elke polo wordt met de hand gemaakt. Per polo worden ca. 80 handelingen verricht. In totaal worden er 53 minuten besteed aan het maken van één polo. Best indrukwekkend.
Verschillende korpsen in het land hebben al veel ervaring opgedaan met het gebruik van RFID (Radio Frequency Identification) in uitrukkleding en/of inzetmaterieel. Op verzoek zijn dan ook (z.g.n. passieve) RFID in de kleding (broek, softshell jack, polo’s, polosweater en doorwerkjas) geplaatst. De kosten hiervan zijn verwaarloosbaar, maar door ze te plaatsen is er een mogelijkheid gegeven aan de regio om de handeling bij reiniging en onderhoud uniek per item te registreren. Het is dan ook opgenomen om aan te sluiten op de processen van de veiligheidsregio’s.
De RFID betref een speciaal stripje in de kleding die uitgelezen kan worden met een speciale scanner. Bij passieve RFID-systemen stuurt de scanner een radiosignaal naar de tag. De passieve RFID-tag heeft geen eigen energiebron maar gebruikt het ontvangen signaal om zichzelf te activeren. Dit kunnen handscanners zijn maar ook grotere varianten zoals we deze kennen bij de in/uitgang van winkels. De scanners worden ingericht voor een specifiek doel en zo gebruikt de brandweer deze voor het identificeren van unieke item en deze te koppelen met (data)beheerssystemen) om vervolgens te gebruiken voor uitgifte beheer, onderhoud en historie opbouw.
De unieke code van de RFID dient per item gekoppeld te worden aan het beheerssysteem van de veiligheidsregio. Dit dient bij voorkeur vóór uitgiften te gebeuren. De unieke code is niet bekend bij het NIPV en dient deze handeling, zoals besproken, bij de veiligheidsregio te gebeuren.
In het productinformatieblad vind je de technische specificaties zoals het frequentiebereik opgenomen.
Een zwart pak of een beige pak, een rode helm of een witte helm. Diverse stiksels en reflecties. Verschillende benamingen op de pakken. Je hoeft maar naar het nieuws te kijken of je ziet de grote kledingverschillen. In 2018 werd op het Brandweercongres de nieuwe huisstijl uitrukkleding gelanceerd. Deze landelijke huisstijl is door NIPV ontwikkeld samen met het veld. Inmiddels is deze huisstijl al door diverse regio’s uitgevoerd.
Neem voor meer informatie over de huisstijl uitrukkleding contact op met de afdeling Huisstijl en Striping:
In het draagvoorschrift brandweerkleding staan de richtlijnen voor alle kledinglijnen van de brandweer in Nederland: het operationeel uniform, de uitrukkleding, sportkleding, kazernekleding én het ceremonieel uniform. Voor elk van deze lijnen, en combinaties daarvan, staat beschreven wanneer en hoe de betreffende kleding gedragen moet worden. Het op de juiste wijze dragen van de kleding draagt bij aan de veiligheid, herkenbaarheid en zichtbaarheid van de brandweer.