Huisstijl brandweer

Het doel van deze website is om de geautoriseerde gebruikers van de brandweerhuisstijl de helpende hand te bieden bij het op juiste wijze hanteren van de huisstijl van de brandweer in Nederland. Alleen bij een correcte uitvoering van alle huisstijlrichtlijnen ontstaat één krachtige, landelijke uitstraling, waardoor de Brandweer overal in Nederland in een oogopslag en in elke situatie wordt herkend.

De brandweerhuisstijl is een samenvoeging van diverse (beschermde) onderdelen zoals striping, logo’s (beeldmerken), teksten en vormgeving.

Alle informatie op deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder uitdrukkelijke toestemming van het NIPV niet worden gebruikt, gepubliceerd dan wel vervormd worden. Deze website biedt geautoriseerde gebruikers de mogelijkheid om alle informatie te verkrijgen die nodig is om transportmiddelen die bij officiële hulpverleningsdiensten in gebruik zijn, in de juiste uitvoering en op de juiste manier van striping te kunnen voorzien.

Elementen huisstijl

Van kleuren en beeld- en woordmerk tot typografie en andere middelen. Lees hier over de diverse huisstijlonderdelen.

Brandweerhuisstijl Elementen

Middelen

Alles over het mouwembleem, brandweerkleding, de brandweervlag, het gevelsign en brandweervoertuigen.

Brandweerhuisstijl Middelen

Regelgeving

Wie mogen de brandweerhuisstijl gebruiken? Lees hier over de regelgeving.

Brandweerhuisstijl Regelgeving

Handhaving

Hoe wordt de brandweerhuisstijl gehandhaafd? Lees hier over de handhaving.

Brandweerhuisstijl Handhaving

Bestellen, aanvragen of contact

Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op! Vanaf deze pagina kun je ook bestellen.

Aanvragen en contact

Brandweerhuisstijl: aanvraag middelen

Lees meer over Brandweerhuisstijl: aanvraag middelen

Over de huisstijl

Een huisstijl is niets meer of minder dan een verzameling afspraken volgens welke een organisatie zich presenteert. Deze variëren van de toepassing van het beeldmerk op gevels tot de vormgeving van een notitieblokje, van de standaard indeling van briefpapier tot het ontwerp van de vlaggen, banieren en voertuigstriping.

De reorganisatie van de Nederlandse Politie, in 1992, was voor de Staat der Nederlanden reden om aan Studio Dumbar opdracht te geven tot het ontwerpen van een nieuw logo voor de Nederlandse Politie. De nieuwe identiteit kwam tot uitdrukking in het nieuwe politielogo zoals dat op 6 januari 1993 te Delfzijl werd gepresenteerd en daarbij aansluitend een complete politiehuisstijl.

In 1998 werden toepassingen van het stripingconcept voor de brandweervoertuigen en voor voertuigen voor spoedeisende medische hulpverlening gedefinieerd. Deze werden naderhand op www.striping.nl.

In 2003 werd officieel de nieuwe brandweerhuisstijl geïntroduceerd en over het land verspreid. Er werd begonnen met een nieuw beschermd beeldmerk en van daaruit langzaam de diverse huisstijl onderdelen gedeponeerd (beschermd) en geïntroduceerd. De originele bestanden en de diverse originele stansen werden bij het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV, nu NIPV) bewaard en de deponeringen geregeld.

In 2005 volgde het nieuwe brandweeruniform en de kazerne en sportkleding. Het uniform werd als model geregistreerd en daarmee uitsluitend voor de brandweer om te gebruiken. De kazerne en sportkleding werd niet beschermd, daarvoor werd een draagvoorschrift opgesteld welke door het RBC werd vastgelegd zodat de wijze van gebruik was vastgelegd.

Dit alles uiteraard van uit het standpunt dat de Brandweer een sterk merk is en je moet waken voor partijen die van de goede naam van de Brandweer misbruik willen maken. De bescherming, bewaking en handhaving van de brandweer huisstijl gebeurt door het NIPV, die ook eigenaar is van alle brandweerhuisstijlonderdelen.

Het correct hanteren van de huisstijlrichtlijnen is niet voorbehouden aan vormgevers en producenten, maar vergt ook de individuele betrokkenheid van de medewerkers van de verschillende brandweerkorpsen en aanverwante organisaties. Door het zorgvuldig in acht nemen van bijvoorbeeld de standaard briefindeling of de striping op de voertuigen, levert men een persoonlijke bijdrage aan de bewaking en ontwikkeling van de brandweerhuisstijl.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box