Het project ‘Schuiminzet en alternatieven als bronbestrijding bij brand en IBGS’ maakt inzichtelijk welke middelen er zijn voor veiligheidsregio’s om incidenten met gevaarlijke stoffen te kunnen blussen en/of afdekken, en op welke wijze kennis en middelen toegankelijk zijn. Door slim gebruik te maken van de aanwezige kennis, middelen en personeel, binnen en buiten de brandweer, levert dit project een bijdrage aan een efficiënte inzet tijdens de bronbestrijding van incidenten met gevaarlijke stoffen.
Het doel is kennis en middelen bij het afdekken en blussen van incidenten met gevaarlijke stoffen inzichtelijk en toegankelijk te maken, bij de brandweer en externe organisaties. Hierdoor worden kennis en middelen breder inzetbaar. Dit draagt bij aan een efficiënte en veilige inzet van mensen en middelen tijdens het grootschalig en specialistisch optreden van de brandweer. Incidenten worden met de best beschikbare technieken bestreden, waardoor de burgers beter zijn geholpen. Dit sluit aan bij de hoofddoelstellingen van Brandweer Nederland: minder slachtoffers en minder (milieu)schade.
Het onderdeel: ‘Schuiminzet en alternatieven als bronbestrijding bij brand en IBGS’ geeft invulling aan de volgende vormen van bijstand bij incidentbestrijding:
Bij een advies hoort de afweging of een schuiminzet de beste optie is bij het bestrijden van het incident.
De standaard is fluorvrij schuim, fluorhoudend schuim alleen bij vooraf bepaalde incidenttypen. Dit stappenplan helpt jou de transitie soepel te laten verlopen. Het is ook een handige check als je al begonnen bent met de transitie.
Ons projectteam is samengesteld met deelnemers uit verschillende veiligheidsregio’s en de grotere bedrijfsbrandweren. Hierdoor is er veel kennis, kunde en ervaring aanwezig. Gezien de brede milieudiscussie met betrekking tot fluor en de mogelijke vervangingen is het een enorm dynamisch project.
Cees van Andel