Van de 30 dodelijke slachtoffers waren 16 personen alleenstaand. 16 van de 27 branden vonden plaats in een eengezinswoning. In de leeftijdscategorie 41-64 jaar vielen 11 dodelijke slachtoffers, 9 personen waren tussen de 65 en 80 jaar, en 5 personen waren 81 jaar of ouder.
De cijfers over 2024 zijn in lijn met die van voorgaande jaren. Het NIPV verzamelt sinds 2008 gegevens over fatale woningbranden. De afgelopen 15 jaar waren er jaarlijks gemiddeld 29 fatale woningbranden met gemiddeld 31 dodelijke slachtoffers.
De brandweer voerde het afgelopen jaar 99 kleinschalige en 9 grootschalige reddingen uit. In vergelijking met 2023 is het aantal reddingen in 2024 flink gestegen. Dit komt vooral door een steeds betere registratie van de reddingen. Ook zijn de cijfers waarschijnlijk nog een onderschatting. Het komt namelijk voor dat er bij een redding bij een woningbrand geen gegevens zijn verzameld door het team Brandonderzoek (TBO). Bij woningbranden met fatale slachtoffers gebeurt dit wel altijd.
Het NIPV verzamelt structureel data over fatale woningbranden en reddingen door de brandweer in Nederland. Daarbij werkt het NIPV samen met de betrokken brandweerkorpsen en Teams Brandonderzoek (TBO) van de veiligheidsregio’s. Zij leveren aan de hand van een vragenlijst de gegevens over de fatale woningbranden en reddingen bij woningbranden.
Bekijk alle cijfers over 2024 in de online dashboards Fatale woningbranden en Reddingen bij woningbranden. Hier vind je ook de voorlopige cijfers over 2025.