“Ik ben echt donkerrood, maar er is gewoon veel meer”

15 oktober 2024

“Op een gegeven moment zie je dat de wereld in beweging is. En dat de brandweer en de veiligheidsregio in beweging zijn. En je beseft dat je het als brandweer alleen niet redt. Wij worden vaak als ‘de gereedschapskist’ gezien. Mensen weten het niet en bellen dan maar de brandweer. Maar als er echt iets aan de hand is, wordt dit alleen maar opgelost door de multidisciplinaire samenwerking tussen politie, GHOR, gemeenten en tegenwoordig bijvoorbeeld ook de energiebedrijven.”

Wilfred van Randwijk is sector manager brandweerzorg bij de brandweer Amsterdam-Amstelland. Daar is hij verantwoordelijk voor een aantal brandweerkazernes en ondersteunende afdelingen waaronder de afdeling risicobeheersing en operationele voorbereiding. Daarnaast zit hij in het MT van de veiligheidsregio en is hij operationeel gezien hoofdofficier van dienst, leider CoPi en commandant van dienst. Onlangs heeft hij de opleiding Master of Crisis and Public Order Management afgerond.

Wilfred van Randwijk

“Ik zag die opleiding en het leek mij heel leuk om eens in de keuken van anderen te kunnen kijken. Verder is er ook echt wetenschappelijke onderbouwing over manieren van samenwerking, crisisbeheersing, veiligheidsaspecten en bijvoorbeeld ook ethiek. Een heel breed palet dat je nodig hebt om als kolom brandweer goed te kunnen samenwerken. Even weg uit het rode, wel die kennis natuurlijk meenemen, maar vooral kijken hoe je samen crises kunt beheersen.”

Meestal zitten er bij een opleiding alleen brandweermensen in de zaal

“Maar nu waren er maar twee of drie collega’s en de rest was politie, geneeskunde of energie. Bij de eerste opdracht mocht ik met niemand van de brandweer in een groep en zo leer je elkaar direct kennen. Iedere organisatie is anders en heeft zijn eigen specifieke belangen en kenmerken. En daar leer je van. Ik ben echt donkerrood, maar er is gewoon veel meer. We leveren allemaal een aandeel en iedereen is even belangrijk. Maar binnen iedere kolom zitten ook rode lijnen en kun je van elkaar leren.”

De noodzaak tot samenwerking is groter geworden

Ik merk dat vooral bij de preparatie en aan de staart van het incident; de nazorg. Als we bijvoorbeeld betrokken raken bij een incident waarbij de continuïteit van de energielevering in het geding is, heeft dat een enorme impact op de samenleving. Hoe keer je na het incident terug in het normale? Daar heb je elkaar gewoon voor nodig. Je moet op de juiste momenten de juiste mensen goed in positie zetten. Communicatie wordt ook steeds belangrijker. Met de bevolking, maar ook naar elkaar. Hoe communiceren we bijvoorbeeld richting de gemeente? Wat speelt er nou bij een burgemeester? Waar zitten zijn of haar belangen bij het incident of de crisisbeheersing? Daar heb ik echt meer inzicht in gekregen.”

Wat is er nou echt aan de hand?

“Tegenwoordig schrijf ik als een casus of vraagstuk zich aandient even op wat er nou echt aan de hand is. Wat moeten we hier beantwoord krijgen? En wat zijn onderliggende vragen die uiteindelijk bijdragen tot het antwoord op die vraag? Dat stuk onderzoek heb ik wel geleerd bij MCPM. Daarnaast heb ik veel meer begrip voor de verschillende belangen die spelen. En ook ben ik nog meer bewust geworden dat wij van de brandweer niet overal van zijn. Het besef dat je niet zomaar overal moet instappen en dat je niet altijd het wiel hoeft uit te vinden. Zo ben ik voor mijn thesis naar Duitsland, België en Frankrijk geweest. Je leert om je heen kijken in de wereld. Want er is al heel veel.”

“De samenleving verandert zo snel qua technologie, maar ook qua populatie en toch ook in de houding en gedrag van mensen. En dat speelt allemaal een rol, waardoor het heel belangrijk is dat je er niet door verrast gaat worden. Dat betekent meer goed aan de voorkant nadenken met elkaar. Als er een incident is, samen echt goed doorgronden wat er aan de hand is. En wat de effecten van besluiten zijn die we eventueel met elkaar gaan nemen.”

Meer weten over de opleiding die 10 januari 2025 weer van start gaat? Kijk op op de website van het NIPV.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box