De afdeling Vakbekwaamheid van de regio Kennemerland heeft een volwaardig VR-team van 2 fte’s, dat zelf applicaties en scenario’s ontwikkelt. De veiligheidsregio maakt al veelvuldig gebruik van virtueel reality bij het opleiden en oefenen van de eigen mensen. Zo zijn duikploegleiders, met goedkeuring van het NIPV, momenteel gehercertificeerd door middel van virtueel reality en de inzet van VR-brillen. Hiermee is de VRK de eerste regio binnen Nederland.
Kris Verhoeven, Coördinator Waterongevallen bij de VRK: “Wij zetten VR in voor het opleiden en oefenen op alle niveaus en functies binnen de organisatie. Zo gebruiken wij VR onder andere bij het opleiden van manschappen, bevelvoerders, verkenners en pompbedieners. Daarnaast gebruiken wij het voor oefenen en trainen van bevelvoerders, OVD, HOVD, AGS binnen het specialisme Waterongevallenbestrijding. Zowel mono als multi. De inzet van VR bevalt ons goed en is erg efficiënt. Recent zijn we gestart met de hercertificering van onze duikploegleiders. Hiervoor maken we gebruik van de simulatiesoftware van XVR in combinatie met een VR-bril van HTC.”
Tijdens het Brandweerevent werd de stand van het team Digitale Simulatie druk bezocht. Henk Duijvenvoorde, adviseur Vakbekwaamheid VRK: “Wat opviel uit de gesprekken met andere collega’s is dat wij binnen Kennemerland, VR erg breed inzetten voor de vakbekwaamheid van onze mensen. Ander regio’s gebruiken het alleen voor multi-oefeningen of voor het opleiden van bevelvoerders. Wij hebben zelfs tijdens de realistische trainingsweek in Weeze een digitale simulatie ingezet als onderdeel van het programma.”
“Maar, geeft Duijvenvoorde aan, blijf wel altijd kritisch kijken naar de inzet van VR. Veel gebruikers van VR kijken naar wat zij met VR allemaal kunnen doen, bij ons is de insteek dat wij eerst kijken naar wat we willen oefenen en vervolgens kiezen wij welk oefenmiddel daar het best bij past. Het gebruik van VR bij vakbekwaamheid is voor ons ‘slechts’ een oefenmiddel dat we kunnen inzetten bij een oefening of training. Neemt niet weg dat de mogelijkheden van VR binnen onze branche nog lang niet allemaal zijn benut. We hopen dat we met onze aanwezigheid op het event collega’s hebben kunnen inspireren om VR diverser in te zetten bij het opleiden, oefenen en trainen. En dat we mensen aan het denken hebben gezet over een bredere toepassing van het gebruik van VR binnen het veiligheidsdomein.”
Voor technische vragen over de inzet van virtueel reality kun je contact opnemen met: Digitale simulatie, Vakbekwaamheid Veiligheidsregio Kennemerland: Paul Hermans of Joost Andrea.
Dit en nog veel meer lees je in dit winternummer.
Bezoek de pagina Download Brandweerkrant nr. 48Bezoek de pagina Blader door de krant