Weewer, die zijn verjaardag vierde, sprak over de toekomstbestendige brandweer en hoe onderzoek hieraan bijdraagt. Hij gaf zijn visie op “kathedraal-denken”, waarbij hij de vergelijking trok met het bouwen van een kathedraal – een groot project dat tijd en inspanning kost. Hij benadrukte dat de brandweer ook voor zulke grote uitdagingen staat, maar dat deze stap voor stap moeten worden aangepakt, net als bij het bouwen van een kathedraal.
Weewer besprak verschillende belangrijke onderzoeken voor de brandweer, die hij ‘grote werken’ noemde. Zo sprak hij over het onderzoek naar vrijwilligheid, dat uit acht subonderzoeken bestaat en laat zien hoe de brandweer toekomstbestendig kan blijven met de inzet van vrijwilligers. Een ander recent onderzoek richt zich op de impact van de onderzoeken van het NIPV op de brandweer. Hij benadrukte dat de meeste onderzoeksresultaten hun weg vinden naar de brandweerpraktijk. Meer informatie over deze onderzoeken is te vinden op de website van het NIPV.
Na zijn presentatie werd Weewer onverwacht verrast met een bezoek van vrienden, familie en collega’s. Samen zagen ze hoe Weewer de hoogste onderscheiding binnen de brandweer opgespeld kreeg: het Gouden Kruis van Verdienste.
Ruud Veltenaar sprak over duurzaamheid en bewustzijn rondom klimaatverandering. Om de veiligheidsregio’s te verduurzamen is de Landelijke Duurzaamheidsagenda Veiligheidsregio’s opgesteld. Dit is een strategische ambitie op het gebied van duurzaamheid, gebaseerd op de landelijke duurzaamheidsdoelen van de Rijksoverheid. Veltenaar benadrukte echter dat verandering bij jezelf begint. Hij daagde de deelnemers uit om kritisch naar hun eigen gedrag rondom duurzaamheid te kijken.
Veltenaar noemde concrete voorbeelden van ecologische crises waarmee de wereld te maken heeft, zoals de verwoestende bosbranden in Australië waarbij 1,5 miljard dieren omkwamen. Hij waarschuwde dat de brandweer in de toekomst vaker te maken zal krijgen met klimaatrampen en stelde dat de samenwerking met het leger daarbij intensiever zal worden. Tot slot onderstreepte hij de noodzaak van individuele actie en riep hij de aanwezigen op om thuis kleine stappen te zetten richting verduurzaming: “If it is to be, it is up to me.”
Mocht je geïnteresseerd zijn om jouw eigen footprint en Earth Overshoot Day te berekenen dan kan dat via deze footprint calculator.
Na het plenaire gedeelte kregen de deelnemers opnieuw de kans om diverse sessies bij te wonen, waar actuele thema’s werden besproken en kennis werd gedeeld. Daarnaast was er volop gelegenheid om te netwerken, ervaringen uit te wisselen en nieuwe contacten te leggen.
Met de afsluiting van deze tweede dag kijkt de organisatie terug op wederom een inspirerend en leerzaam brandweerevent.
Ben je geïnspireerd geraakt om volgend jaar ook (of weer) deel te nemen? Het congres zal in 2025 plaatsvinden in de Veiligheidsregio Limburg Zuid op 29 en 30 oktober.