Tijdens het incident bleek dat de capaciteit van het mobiele netwerk niet voldoende was. Het TDV schakelde over op satellietinternet om beelden vanuit drones en robots te blijven delen. Landelijk Adviseur TDV, Sebastiaan Star, coördineerde deze noodoplossing. “Met satellietcommunicatie konden we toch data delen via het Sensorplatform, ook op een plek waar 4G niet meer werkte. Dit hielp om de samenwerking tussen teams soepel te laten verlopen.”
De drones en robots van TDV zenden beelden naar het Nationale Sensorplatform, waar veiligheidsregio’s live toegang hebben tot het beeldmateriaal. Dit maakte het mogelijk dat de betrokken regio’s elkaars beelden direct konden bekijken, waardoor de samenwerking werd versterkt.
Bij grote incidenten biedt TDV ondersteuning met drones en robots om het incidentbeeld scherp in kaart te brengen. In Roosendaal gebruikte het Team digitale verkenning van Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant een buitendrone met warmtecamera. Warmtebeelden helpen bij het inschatten van de brandontwikkeling en dat zorgt voor effectieve blussing. Star: “Dit is dus belangrijke informatie voor de lokale functionarissen maar ook voor het tweede TDV-team dat ter plaatse was. Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond verleende bijstand op verzoek van Midden- en West-Brabant. Dat deden zij met verkenningsrobot Brutus die ze de vuurhaard in stuurden om beelden te verzamelen en te blussen. Mede door de samenwerking tussen vliegende en rijdende robots konden we overslag voorkomen.”
Het incident in Roosendaal toont hoe technologische innovatie de brandweer ondersteunt. “Als TDV zorgen we ervoor dat brandweermensen veiliger en efficiënter kunnen werken,” legt Star uit. “Met de juiste technologische middelen kunnen we situaties beter inschatten en branden effectiever bestrijden.”