RCDV bijeen over onderwijs, PTSS en leiderschap

18 oktober 2024

Voorzitter Tijs van Lieshout opende de RCDV-vergadering met een welkom aan Marijke Wilms (directeur van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost) als nieuw lid van de RCDV. Tevens blikte hij terug op het Brandweerevent, waarin de organisatie werd gecomplimenteerd met het hoogst aantal deelnemers ooit en met het mooie inhoudelijk programma dat werd aangeboden.

De directeuren spraken vrijdag onder andere over het onderwijsstelsel van de veiligheidsregio’s, waarbij de RCDV en het MT van het NIPV hebben ingestemd met de beslisnotitie ‘beschrijving onderwijsstelsel veiligheidsregio’s’ en deze als vertrekpunt te nemen voor het programma Onderwijs Onderweg. Eerder al werd het koersplan ‘Programma Onderwijs Onderweg’ en de ambitie van dit programma als volgt vastgesteld: ‘Samen op weg naar een goed werkend onderwijsstelsel met praktijkgericht, flexibel en up-to-date onderwijs voor alle brandweer- en crisisprofessionals werkzaam in, voor of met de veiligheidsregio’s.’

Zie ook: Volgende stap in Onderwijs Onderweg

Frans Schippers

Leiderschap

Er is een toelichting gegeven door Jafne Heimans op de belangrijkste bevindingen uit het onderzoek naar leiderschapsontwikkelingen in de veiligheidsregio’s, waarvan de resultaten worden meegegeven aan het programma Toekomstbestendig Werkgeverschap. Dit programma komt later dit jaar opnieuw aan bod in de bijeenkomst van de RCDV.

PTSS

De veiligheidsregio’s willen goede werkgevers zijn en goed zorgen voor hun medewerkers die te maken (kunnen) krijgen met werk gerelateerde risico’s. Omdat het hebben van mentale klachten, zoals PTSS, zo impactvol is voor de medewerker én zijn en haar naaste omgeving, werkten veiligheidsregio’s in de afgelopen periode al samen aan initiatieven op het gebied van de mentale gezondheid. Het gaat daarbij niet alleen om medewerkers van de brandweer, maar om alle medewerkers van de veiligheidsregio’s. De resultaten van deze samenwerking van de afgelopen maanden zijn:

  1. De herziening van de Richtlijn Hoog Risicoberoepen samen met andere hulpdiensten. Deze verschijnt in het najaar van 2024.
  2. De oplevering van de toolbox psychosociale ondersteuning veiligheidsregio’s. Hierin zijn de uitgangspunten van de richtlijn reeds vertaald naar de veiligheidsregio’s. De toolbox bevat concrete handvatten voor de veiligheidsregio’s op het gebied van preventie van mentale klachten en zorg voor medewerkers met mentale klachten.
  3. Het opstellen van de conceptregeling erkenning en aanspraken bij PTSS. Deze regeling werd op 18 oktober aangeboden aan de RCDV.

De directeuren en commandanten hebben het positieve advies van de vakraad Bedrijfsvoering besproken en ingestemd met de ‘regeling erkenning en aanspraken bij PTSS als beroepsziekte’. Er zit nog een nauwkeurig proces aan vast waardoor de implementatie niet van vandaag op morgen plaatsvindt. Dit belangrijke thema moet de komende maanden ook worden besproken met de vakbonden en – in december – krijgt het een vervolg in het Veiligheidsberaad, in aanwezigheid van de staatssecretaris. Daarna wordt de regeling nog behandeld in de besturen van de individuele veiligheidsregio’s.

‘30 jaar Esther Lieben’

Speciale aandacht was er voor Esther Lieben, die na vele jaren stopt als vakregisseur Leren en Ontwikkelen. Esther zet zich – zonder tussenpozen – maar liefst dertig jaar onafgebroken in voor het collectief van de brandweer, door zitting te hebben in diverse landelijke gremia als programmaraden, vakgroepen en vakraden. Ook nu is zij nog vertegenwoordigd in twee landelijke Taskforces (Veilige Energietransitie en Onze hulpverleners veilig). Zij kreeg – naast een welverdiend applaus –bloemen uit handen van RCDV-voorzitter Tijs van Lieshout.

Bloemen voor Esther Lieben

Zie ook

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box