Hans Zuidijk schetste als vakregisseur Brandveiligheid ter inleiding nog even de oorsprong van het programma. Risicogericht Werken vindt zijn oorsprong in de notitie ‘Samen zorgen voor echte coproductie’ uit 2015. Daarin stond het voornemen om van regelgericht werken te veranderen naar risicogericht werken. In die tijd was dat nog slechtst een kreet die uitgewerkt moest worden. Om daar invulling aan te geven, is drie jaar geleden het Programma Risicogericht Werken gestart. Bij risicogericht werken staan in de advisering niet alleen de regels centraal, maar spelen ook de leefomgeving en de risico’s die daar uit voortkomen een belangrijke rol. Het is een andere, meer integrale manier van kijken naar veiligheid.
Het programmateam onder leiding van Renee Linck presenteerde de resultaten van het programma. Naast veel kennisontwikkeling, zijn ook concrete producten opgeleverd die veiligheidsregio’s kunnen ondersteunen bij risicogericht werken. Want met de afronding van het programma, begint eigenlijk pas het echte werk voor de veiligheidsregio’s. Daarom was er ook een nadrukkelijke oproep aan het adres van de directeuren om dit op directieniveau te bespreken in de eigen organisatie.
Portefeuillehouder Bedrijfsvoering Wim Kleinhuis vroeg de RCDV om in te stemmen met de visie op Toekomstbestendig Werkgeverschap, zodat verder gewerkt kan worden aan het ontwikkelprogramma. Met het programma wil de RCDV inzetten op continuïteit en kwaliteit van brandweerzorg en crisisbeheersing, goed opgeleid personeel, duurzame inzetbaarheid en collectief werkgeverschap. Dat laatste levert meer efficiency en effectiviteit op, is de gedachte. De directeuren gingen akkoord met de ingeslagen weg, waarbij Stephan Wevers van Veiligheidsregio Twente nog opmerkte dat er ook in het buitenland veel ontwikkelingen zijn op dit gebied. Voor een Europese conferentie over de ‘War for talent’ is in 24 landen onderzocht wat veiligheidsorganisaties doen en waar ze tegenaan lopen. De resultaten daarvan zijn beschikbaar en bieden mooie andere perspectieven.
Ook vanuit de vakraad Bedrijfsvoering en woordvoering RCDV werd issuemanagement gepresenteerd. Wat zoveel wil zeggen als het voorsorteren op grote gedeelde thema’s die nu spelen, of waarvan verwacht wordt dat ze in de nabije toekomst hete hangijzers kunnen worden. Communicatie is belangrijk, maar altijd in relatie tot de inhoud. Als die niet op orde is, wordt het nooit een goed verhaal. Issuemanagement zorgt voor een integrale benadering, waardoor we beter weten waar we staan en waar nog werk aan de winkel is. Daarnaast is het ook heel geschikt om de goede reputatie die er nu is, te verstevigen.
Voor PFAS wordt al proefgedraaid met deze benadering. Er is geïnventariseerd wat er in de regio’s speelt als het gaat om (het gebruik van) PFAS, een Q&A uitgewerkt met antwoorden op de meest gestelde vragen, er is een kennisdelingsplatform PFAS ingericht op Viadesk en er is een expertteam opgericht. Dat werkt al goed in de praktijk en medewerkers uit verschillende veiligheidsregio’s weten elkaar daar nu al weten te vinden en elkaar verder helpen. Daarnaast is er ook nauw overleg met het Rijk, Provincie, Defensie, Omgevingsdienst NL en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Ook daar is het streven om gezamenlijk op te trekken en niet allemaal op eigen houtje iets te doen. De komende tijd wordt geïnventariseerd welke andere grote thema’s in aanmerking komen voor deze aanpak.
In deze RCDV-bijeenkomst zijn ook de openstaande portefeuilles opgevuld. Harm Balk van de Veiligheidsregio Kennemerland wordt vakregisseur Leren & Ontwikkelen, Michiel van Dalen uit Veiligheidsregio Gelderland Zuid volgt Wim Kleinhuis op als vakregiseur Bedrijfsvoering en Arjan Mengerink van de Veiligheidsregio IJsselland krijgt het dossier Meldkamer onder zijn hoede.