‘Praat in plaatjes’

18 oktober 2021

‘Wat heb je eraan als je heel veel mensen bereikt met je campagne en die mensen vervolgens de rookmelders niet ophangen?’ Collega’s van de landelijke werkgroep Gedragsverandering geven in de Brandweerkrant tips hoe we mensen daadwerkelijk in actie krijgen. Handig, zeker nu we volop bezig zijn met de campagne ‘Rookmelders Redden Levens’.

‘Bang maken door te vertellen over vreselijke branden die je hebt meegemaakt, helpt niet’

‘Bang maken door te vertellen over vreselijke branden die je hebt meegemaakt, helpt niet’, zo stelt Nick Boersma. ‘Tenminste, meestal maakt dát nog niet het verschil omdat mensen blokkeren.’ Nick is als gedragswetenschapper en beleidsadviseur Brandveilig leven werkzaam bij Veiligheidsregio Limburg-Noord. Ook is hij voorzitter van de landelijke werkgroep Gedragsverandering in het kader van brandpreventie. De werkgroep bestaat uit gedragsexperts van verschillende veiligheidsregio’s en het IFV.

Nick: ‘Ons doel is dat mensen écht iets gaan doen met de voorlichting en bewustmakingscampagnes voor Brandveilig leven. Wat helpt, is beelden laten zien die ondersteunend zijn. Die keuzestress verminderen bijvoorbeeld. En als je iets wilt uitleggen, praat dan in plaatjes. Kun je geen foto maken van dat wat je vertelt, dan moet je verhaal concreter.’

Het volledige verhaal en nog meer mooie artikelen voor en door de regio’s lees je in het herfstnummer van de Brandweerkrant.

Meer informatie

Wil je meer informatie over de werkgroep kijk dan op de pagina Gedragsverandering op deze website.

‘Praat in plaatjes’

18 oktober 2021
Lees meer over ‘Praat in plaatjes’
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box