Niet bezuinigen, maar investeren in brandweer en crisisbeheersing, juist nu

10 april 2025

Onze hulpdiensten staan voor steeds grotere, complexere en onvoorspelbare rampen en crisissituaties. De grote natuurbrand in Ede vorige week, waar maar liefst 500 brandweermensen op de been waren, is daar een goed voorbeeld van. Met dat nog op ons netvlies, is het ondenkbaar dat er juist nu voorgenomen bezuinigingen op stapel staan. Andere voorbeelden uit het recente verleden zijn de overstromingen in Zuid-Limburg in 2021 en de natuurbranden in de Deurnsche Peel en de Meinweg en de aanslag bij Tarwekamp. Deze rampen vragen veel van onze hulpdiensten.

Het is dus van cruciaal belang dat we investeren in onze brandweer, crisisbeheersing en rampenbestrijding.

Daarom is het onbegrijpelijk dat er bezuinigingen dreigen. In het hoofdlijnenakkoord heeft de coalitie afgesproken om 10 procent te korten op de rijksbijdrage aan de veiligheidsregio’s, die primair verantwoordelijk zijn voor brandweer en crisisbeheersing in Nederland. Dit gaat om meer dan 27 miljoen euro.

Naast de Rijksbezuinigingen staan de veiligheidsregio’s ook al onder druk door de financiële situatie van gemeenten. Veel gemeenten naderen het ‘ravijnjaar’ en zoeken extra bezuinigingsmogelijkheden.

De gevolgen zijn dramatisch, zoals sluiting van 100 brandweerkazernes en gedwongen ontslag van 2000 (vrijwillige) brandweermensen. Dit betekent langere aanrijtijden, verlies van expertise en minder middelen bij een grote ramp. Daardoor zullen crises sneller uit de hand lopen.

Ondertussen groeien de risico’s op bijvoorbeeld langdurige ontwrichtende stroomuitvallen en natuurbranden en vraagt Defensie nu juist om extra inzet van de Veiligheidsregio’s bij de civiele bescherming bij rampen en crises in ons land omdat zij andere uitdagingen hebben.
De Veiligheidsregio’s helpen hier graag bij en kunnen met juiste middelen ook een waardevolle bijdrage leveren in het creëren van de door het Rijk gewenste noodsteunpunten voor inwoners.

De Raad van Commandanten en Directeuren Veiligheidsregio (RCDV) roept de regering dan ook op om niet te bezuinigen, maar juist nu meer te investeren in brandweer, crisisbeheersing en rampenbestrijding.

De RCDV, bestaande uit Jaap Donker, Tijs van Lieshout, Anton Slofstra, Marie-Louise van Schaijk, Marijke Wilms-Wils, Fred Heerink, Joep Rozendal, John van der Zwan, Jeroen Gebben, Michiel van Dalen, Dennis van Zanten, Wilma Mansveld, Esther Lieben, Hans Zuidijk, Arjan Mengerink, Harm Balk, Carolien Angevaren, Jolanda Trijselaar, Diemer Kransen, Krishna Taneja, Arjen Littooij, Stephan Wevers, Herman Meuleman, Saskia van den Broek, Joke Gaemers, Caren Frentz, Leon Houben en Roelf Knoop.

Lees ons volledige artikel op de website van Trouw.

Zie ook

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box