Netwerk brandweervrouwen: meer aandacht voor de brandweervrouw

12 juli 2024

In 2023 werkten er 1437 vrouwen bij de brandweer. Het worden er steeds meer, maar volgens Claudia Prins zijn we er nog lang niet. Claudia was de afgelopen vier jaar voorzitter van het netwerk Brandweervrouwen. Vanaf deze zomer legt ze haar functie neer. Claudia: “Ik ben het meeste trots op de positionering van het netwerk brandweervrouwen binnen de brandweer.”

Claudia is afdelingsmanager risicoadvisering bij de veiligheidsregio Hollands Midden. Op haar 14e begon ze bij de jeugdbrandweer en stapte later als vrijwilliger over naar de brandweer in Zwijndrecht. Na haar studie chemie maakte ze de overstap naar een full time brandweerfunctie en haalde haar officiers- en AGS-papieren. Vier jaar geleden vond ze het tijd om naast haar functie ook het netwerk brandweervrouwen voor te zitten. Claudia: “De eerste keer dat ik in contact kwam met het netwerk brandweervrouwen was toen ik posters zag hangen in de kazerne waar ik werkte. Dat was een campagne om brandweervrouwen aan te trekken. Ik ben toen ook naar het eerste netwerksymposium geweest. Daarna heb ik het netwerk even niet meer gevolgd, maar tijdens corona bekroop mij het gevoel om brandweervrouwen meer zichtbaar te maken. Toen besloot ik dat ik een bijdrage wilde leveren aan het netwerk.”

Claudia Prins

Het werk van brandweervrouwen zichtbaar maken

Toen Claudia als voorzitter begon was haar doel dus om het netwerk en de brandweervrouw zichtbaarder te maken. Wel met de beperkte middelen en capaciteit die ze hadden. Claudia: “Dat was niet makkelijk. Toch is het ons toen gelukt om samen met de toenmalige portefeuillehouder van de Raad van Commandanten en Directeuren Veiligheidsregio (RCDV) een promotiefilm te maken. En ook maakten we een aantal rubrieken die we op onze Facebookpagina een plek gaven. Met die rubrieken brachten we verschillende inspirerende brandweervrouwen uit de regio’s in beeld.”

Netwerk op de kaart

De verhalen op Facebook resulteerden in meer volgers van het account én de afgelopen jaren is het netwerkt steeds meer zichtbaar geworden. “Dat merkte ik aan alles. Zo werden we bijvoorbeeld door de verschillende regio’s vaker bevraagd om namens het netwerk een bijdrage te leveren. En wisten mensen ons steeds beter te vinden. En daar ben ik trots op. De inspanningen die we leveren, resulteerde in een themasessie met het RCDV juni 2021, waarin zij werden gevraagd het belang van diversiteit en inclusie te onderschrijven. En ook bij het ontwerp van het nieuwe operationeel uniform is rekening gehouden met de brandweervrouw. Verschillende vrouwen werden betrokken bij de draagproeven en zo is de cellolijn (voorheen vrouwenlijn) aangepast aan de vormen van de vrouw. Er is dus op steeds meer plekken aandacht voor de dames.”

Ook internationaal van elkaar leren

“Wij vertegenwoordigen ook Brandweer Nederland in het internationale CTIF bij de Commission for Women in Fire & Rescue Services”, zegt Claudia. “Daar delen we op internationaal niveau dilemma’s en oplossingen met elkaar. Zo kunnen we op diversiteit van elkaar leren. Ik ben erg onder de indruk van Engeland, waar je je online kan inschrijven voor de PPMO. Daar kan iedere burger zich online inschrijven en fysiek oefenen. Iedereen die interesse heeft kan eraan mee doen en daarmee haal je een stukje ongelijkheid weg. Oefenen maakt je zekerder en dan gaat zo’n test ook makkelijker.”

Samen optrekken

Het netwerk werkt veel samen met de stichting jeugdbrandweer en Roze in Rood. “We stellen een gezamenlijk jaarplan op waarin we aangeven wat onze wensen en belangrijkste onderwerpen zijn voor het jaar”, zegt Claudia. “Zo proberen we vanuit de portefeuille Diversiteit en Inclusie samen op te trekken.”

Het netwerk brandweervrouwen is er niet alleen voor vrouwen, maar voor iedereen. Claudia: “Als je bijvoorbeeld als postcommandant voor het eerst een vrouw in je ploeg krijgt, dan kan ik me voorstellen dat je daarover met iemand wil praten over hoe je dat aanpakt, ook met de rest van het team. Ook voor die mensen zijn we er. We hebben mensen in ons netwerk zitten die op een HR afdeling werken of bij communicatie. We zijn er voor iedereen.”

Vrouwen geen aparte positie geven

Op de vraag wat de wens van Claudia is voor het netwerk, antwoord ze als volgt: “Dat we over 25 jaar niet meer bestaan. We hebben vaak als doel dat 30% van de brandweermensen vrouw moet zijn. Dat zou natuurlijk fantastisch zijn, maar is geen doel op zichzelf. Het moet als normaal voelen dat er vrouwen werken bij de brandweer, ook als je in de minderheid bent. 25 jaar is misschien ambitieus, maar ik ga ervoor. Ik vind het oprecht zonde dat er nog weinig vrouwen werken bij de brandweer, want we hebben zo een mooi vak. En ik kan me niet voorstellen dat er niet meer vouwen zijn die dit vak willen uitoefenen.”

Het afscheid van Claudia was eind juni. “Ik vind het goed om na vier jaar het stokje door te geven. Ik ga zelf nieuwe uitdagingen tegemoet en ga de opleiding Hoofd Officier van Dienst (HOVD) doen. Maar ook voor het netwerk is het goed om een nieuwe, frisse voorzitter te hebben. En als persoon leer je in deze functie heel veel over de brandweer en ontwikkel je verschillende skills.

Waardering

Vice-voorzitter Jolanda Trijselaar van de Raad van Commandanten en Directeuren Veiligheidsregio heeft grote waardering voor de inzet van Claudia Prins voor het netwerk Brandweervrouwen. “Claudia heeft in de afgelopen jaren eraan bijgedragen dat het belang van vrouwen bij de brandweer onderkend en gefaciliteerd wordt. Dat is belangrijk omdat de samenstelling van onze korpsen meer een afspiegeling van de samenleving zou moeten zijn. We willen een diverse organisatie zijn, waarin iedereen zich thuis voelt.

Meedoen of meehelpen?

Wil jij het bestuur komen versterken? Of een andere bijdrage leveren aan het netwerk? Neem dan contact op via brandweervrouwen@brandweernederland.nl.

Zie ook

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box