Meer geld beschikbaar voor natuurbrandbeheersing

21 oktober 2024

Staatssecretaris Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) kondigt aan dat er €11,5 miljoen wordt vrijgemaakt om natuurbranden in Nederland te voorkomen en beperken. Dit deed hij dinsdag 15 oktober in een brief aan de Tweede Kamer. Het bedrag wordt beschikbaar gesteld aan provincies, terreinbeherende organisaties en veiligheidsregio’s om gezamenlijk op te treden in de strijd tegen natuurbranden.

In de Kamerbrief schrijft Rummenie ook dat er momenteel onderzoek wordt gedaan naar de oprichting van een nationaal expertisecentrum voor natuurbrandbeheersing. Dit centrum moet een centrale rol spelen in het coördineren van maatregelen en kennisdeling rondom natuurbrandpreventie. Ook verwacht de staatssecretaris dat het Landelijk Crisisplan Natuurbrand binnenkort wordt vastgesteld. Daarnaast wordt er gewerkt aan een nationaal convenant natuurbrandbeheersing, waarin afspraken worden vastgelegd over de rol- en taakverdeling tussen provincies, gemeenten, natuurorganisaties en veiligheidsregio’s. Dit convenant moet zorgen voor een heldere en gelijkwaardige samenwerking tussen alle betrokken partijen.

Nieuwe initiatieven benadrukken belang van natuurbrandbeheersing

Op dezelfde dag vond bij het NIPV in Arnhem de officiële aftrap plaats van het nieuwe netwerk Natuurbrandrisicobeheersing. Dit netwerk valt onder de vakraad Brandveiligheid en is een belangrijke stap in het verder professionaliseren van natuurbrandpreventie. Het netwerk sluit aan bij de visie natuurbrandbeheersing en het uitvoeringsplan. Het doel van het netwerk is om de veiligheidsregio’s op dit specifieke thema te verbinden en gezamenlijk te ontwikkelen op het gebied van risicobeheersing bij natuurbranden.

Marcel Meeuse en Jur van Lieshout zijn de trekkers van het netwerk en blij dat bijna alle regio’s personeel hebben afgevaardigd. “Dit netwerk ziet voor welke uitdagingen we staan en samen hebben we veel van en met elkaar te leren. Tijdens de aftrap voelden we een sterke positieve energie. Samen kunnen we natuurbrandbeheersing naar een hoger niveau tillen, in lijn met onze visie en het uitvoeringsplan.”

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box