Kruis van Verdienste voor Marcel de Vries

16 juli 2024

Vrijdag 12 juli ontving Marcel de Vries het zilveren Kruis van Verdienste. Deze staatsonderscheiding wordt uitgereikt als ‘waardering voor een persoon die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de brandweer in het Koninkrijk.’

Marcel kreeg deze bijzondere onderscheiding uitgereikt door Jaap Donker, algemeen directeur VRU, vanwege zijn jarenlange inzet voor de (jeugd)brandweer.

Jeugdbrandweer

Marcel trad in 1976 in dienst bij de brandweer Utrecht en is vanaf het begin van zijn carrière betrokken geweest bij de jeugdbrandweer. Dat begon in Zuilen (de huidige Jeugdbrandweer Utrecht), maar door zijn enthousiasme wist hij ook andere korpsen (landelijk) te motiveren om een jeugdbrandweerafdeling op te richten. Marcels opzet en organisatie was daarbij voor vele korpsen een voorbeeld. Daarnaast was hij ook bestuurslid van Jeugdbrandweer Nederland (JBNL), waar zijn inzet altijd zeer werd gewaardeerd.

Een van Marcels grootste verdiensten is het opzetten van de Kleurrijke Jeugdbrandweer Oefenweek (KJO). Op dit jaarlijks terugkerende kamp leren jeugdbrandweerleden uit de hele regio Utrecht door middel van sport en spel alles over het brandweerwerk.

ABWC-wedstrijden en logistiek

Ook heeft Marcel zich sinds 1998 intensief ingezet voor de ABWC-oefenwedstrijden (vaardigheidstoetsen), zowel binnen als buiten de regio Utrecht. Zijn takenpakket was omvangrijk en veelomvattend. Van het opstellen van scenario’s en het maken van seizoensplanningen, tot het zorgvuldig voorbereiden van materialen en het coördineren en inplannen van juryleden. Zijn inzet was groot en werd altijd bijzonder gewaardeerd.

Marcel is ook de drijvende kracht achter de repressieve logistiek bij de VRU. Het begon ooit met het regelen van broodjes tijdens een repressieve inzet en dat is uitgegroeid tot een logistieke eenheid van veertig personen. Marcel werft de logistieke functionarissen, leidt ze op, maakt het vakbekwaamheidsprofiel op én organiseert de oefenavonden. Dit doet hij altijd met veel enthousiasme en betrokkenheid.
Als blijk van waardering ontving Marcel daarom het zilveren Kruis van Verdienste.

 

Zie ook

Toegekende Kruizen van Verdiensten Brandweer

Lees meer over Toegekende Kruizen van Verdiensten Brandweer
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box