In de campagne die in de maand februari nog eens wordt herhaald, vragen we gezamenlijk aandacht voor het ophangen van CO-melders in de woning. Uiteraard gaat daarbij ook veel aandacht uit naar de juist plek voor deze melder. Daarover bestaat nog steeds veel verwarring. Lange tijd was het advies om de melder laag bij de grond te hangen. Uit onderzoek van IFV blijkt dat CO een fractie lichter is dan lucht en zich verplaatst met luchtstromen door de woning. In de buurt van een verbrandingsapparaat mengt CO zich met de warme lucht en stijgt het op. Daarom het advies om de CO-melder in een ruimte met een verbrandingsapparaat zo hoog mogelijk op te hangen, en in andere ruimtes op ademhoogte. Op de website www.co-wijzer.nl en op brandweer.nl vind je meer informatie over koolmonoxide en de juiste plaatsing van CO-melders.
De symptomen van koolmonoxidevergiftiging lijken op het begin van een griepje met wat hoofdpijn en misselijkheid. Je ruikt koolmonoxide niet en je ziet het niet. Daardoor wordt het vaak te laat herkend. Met de CO-campagne hopen we de kennis en het risicobewustzijn over koolmonoxide te verhogen, zodat mensen naast de bekende rookmelders, ook een co-melder ophangen. Via www.co-wijzer.nl kunnen mensen zelf testen of ze bekend zijn met de meest actuele informatie over CO-melders en mogelijkheden om de woning veiliger te maken.
De CO-campagne start met een kennissessie waarin Hans Hazebroek, onderzoeker/adviseur -bij het IFV, Peter Schuurmans, hoofd Brandveilig Leven Rotterdam-Rijnmond en Remon Jonker, adviseur milieu en gezondheid van GGD Amsterdam, de deelnemers bijpraten over de risicofactoren die de kans op een CO-vergiftiging vergroten. Aanmelden is kosteloos. De kennissessie wordt georganiseerd door het Netwerk Nationale Brandpreventieweken. Mocht je vragen hebben over de sessie mail dan naar info@brandpreventieweek.nl.