Kennissessie over de gevaren van koolmonoxide

22 november 2021

De landelijke CO-campagne startte half november met een kennissessie over de gevaren van koolmonoxide. ‘De aandacht voor de gevaren van koolmonoxide komt precies op het goede moment’, vindt Peter Schuurmans. ‘In de media zagen we de laatste weken helaas voorbeelden van situaties waarin het vreselijk is misgegaan.’

Tijdens de kennissessie ging Hans Hazebroek (sr. Onderzoeker Brandweerkunde IFV) in gesprek met deskundigen Remon Jonker (GGD) en Peter Schuurmans namens Brandweer Nederland.
Bekijk het webinar met veel interessante en praktische informatie terug.

Bij mensen in het land is nog veel onduidelijkheid over CO, ofwel koolmonoxide, en het bepalen van de juiste plek voor de CO-melder.

CO-wijzer

‘Bij mensen in het land is nog veel onduidelijkheid over CO, ofwel koolmonoxide, en het bepalen van de juiste plek voor de CO-melder. We adviseren om in een ruimte waar geen verbrandingstoestel aanwezig is, de CO-melder op ‘neushoogte’ te plaatsen. CO is namelijk slechts een fractie lichter dan lucht en stijgt dan heel langzaam. Tegen de tijd dat de koolmonoxide dan de melder aan het plafond heeft bereikt, is het al te laat. In een ruimte waar wel een verbrandingstoestel aanwezig is, bijvoorbeeld een houtkachel, cv-ketel of geiser daar plaats je de CO-melder aan het plafond. Op de websites Brandweer.nl en op CO-wijzer.nl vind je alles wat je wilt weten over koolmonoxide en CO-melders. Ook geven we daar plaatsingsadviezen voor verschillende thuissituaties’, vertelt Schuurmans.

Landelijke campagne

Met de CO-campagne willen de Nederlandse Brandwonden Stichting, Verbond van Verzekeraars, IFV en Brandweer Nederland samen met alle 25 regio’s het aantal slachtoffers van koolmonoxidevergiftiging in Nederland verminderen. Ook de hele maand februari staat in het teken van de CO-campagne omdat dan statistisch gezien de meeste slachtoffers vallen.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box