Zoals gebruikelijk laten de cijfers duidelijke regionale verschillen zien. In sommige regio’s verliep de jaarwisseling relatief rustig en gemoedelijk, terwijl het in andere regio’s hectisch en onrustig was. In de Veiligheidsregio’s Rotterdam-Rijnmond, Hollands-Midden, Noord- en Oost Gelderland en Amsterdam-Amstelland was het drukker dan andere jaren. In de regio Rotterdam-Rijnmond was er zelfs sprake van 50% meer meldingen en opvallend veel autobranden. Ook in Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland was sprake van de helft meer meldingen ten opzichte van vorig jaar.
In Alphen aan den Rijn (Veiligheidsregio Hollands-Midden) is een brand in een aantal bouwketen opgeschaald naar een grote brand, toen het vuur oversloeg naar meerdere geparkeerde auto’s.
Traditiegetrouw was de inzet voor de Zeeuwse brandweer ook intensief. In totaal rukten de brandweereenheden in Zeeland 82 keer uit en in twee gevallen is de inzet opgeschaald. In de Veiligheidsregio Groningen viel op dat er meer gebouwen in brand vlogen, waarbij in de stad Groningen brand ontstond in een galerijflat en 10 bewoners vanwege de rookontwikkeling met vluchtmaskers uit hun woning zijn gehaald.
Tijs van Lieshout, voorzitter van Brandweer Nederland heeft grote waardering voor de inzet en daadkracht van de brandweermensen die vannacht hebben gewerkt. “Mede dankzij hen is de schade door brand en ongelukken relatief beperkt gebleven.”
De samenwerking met politie, gemeentes en andere partners verliep opnieuw goed. De brandweerkorpsen hebben zich grondig voorbereid op de jaarwisseling om zo effectief en veilig mogelijk te kunnen werken. Op locaties waar dit nodig was, werd samen met de politie opgetrokken om een veilige werkomgeving voor hulpverleners te garanderen. Want helaas was er ook dit jaar weer sprake van agressie tegen brandweermensen. In Bergen op Zoom (Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant) werd de brandweer ingezet naar aanleiding van een explosie bij een bakkerij en een grote brand in een grote supermarkt. Bij beide incidenten werd de brandweer geconfronteerd met vuurwerk en agressie en moest de Mobiele Eenheid van de politie (ME) worden ingezet. Ook in Culemborg (Veiligheidsregio Gelderland-Zuid) moest de ME de brandweer bescherming bieden. Meerdere auto’s waren in brand gestoken en vanwege de eigen veiligheid moest de brandweer zich een aantal keer terugtrekken. Op verzoek van de politie is onder ME-begeleiding alsnog opgetreden. Brandweervrijwilligers van brandweer Uithoorn (Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland) werden zo ernstig bekogeld met zwaar vuurwerk dat ze zich ook moesten terugtrekken.
Brandweer Nederland-voorzitter Tijs van Lieshout heeft er geen goed woord voor over: ”Het is ons werk om te zorgen dat iedereen veilig het nieuwe jaar kan inluiden, maar dat wordt onmogelijk gemaakt door mensen die de brandweer doelbewust aanvallen. Dat is onacceptabel. Soms vraag ik me af of het nog verantwoord is om onze mensen in te zetten in dit soort omstandigheden. De jaarwisseling is voor sommigen een vrijbrief voor anarchie en geweld, maar dat zijn niet de werkomstandigheden waarvoor je tekent als hulpverlener. De duizenden vrijwillige en beroepsbrandweerlieden die vannacht aan het werk waren, offeren hun eigen feestje met familie en vrienden op, om de rest van ons een veilige en onbezorgde nacht te geven. En vervolgens belanden ze in situaties, waardoor ze zich moeten afvragen of ze zelf nog wel heelhuids thuiskomen. Dat is onbegrijpelijk. Vuurwerk was ooit een mooie traditie, maar is langzaamaan verworden tot een nieuwe gewoonte van illegaal zwaar vuurwerk, vernielingen en geweld. Wanneer stopt dit?”
Brandweer Nederland publiceert jaarlijks een overzicht van de meldingen tijdens oud en nieuw. Deze cijfers worden verzameld via het dashboard Kerncijfers Nieuwjaarsincidenten, dat gebaseerd is op meldkamerdata van de periode 31 december 0:00 uur tot 1 januari 08:00 uur. Dit biedt inzicht in de aard en omvang van de incidenten waar de brandweer mee te maken heeft gehad. Regionale cijfers kunnen door het gebruik van andere rekenregels afwijken van het landelijke beeld.