(H)OvD’s en AGS’en vervullen een belangrijke rol binnen de brandweerorganisatie. Uit de Belevingsonderzoeken repressief brandweerpersoneel 2017 en 2021 valt op dat brandweerofficieren een andere werkbeleving hebben dan manschappen en bevelvoerders. Ook ervaren verschillende regio’s dat brandweerofficieren vroegtijdig vertrekken. Tot nu toe is onduidelijk waarom. Met behulp van literatuuronderzoek, groepsgesprekken met (H)OvD’s en AGS’en en een vragenlijst wil NIPV hier meer inzicht in krijgen.
De resultaten worden gebruikt om inzichtelijk te maken wat brandweerofficieren motiveert in hun vak, en wat eventuele belemmeringen en verbeterpunten zijn. Het doel van het onderzoek is om veiligheidsregio’s concrete handvatten te geven voor het behouden van brandweerofficieren.
Er zijn twee vragenlijsten: één voor huidige (H)OvD’s en AGS’en en één voor (H)OvD’s en AGS’en die met hun functie zijn gestopt. Afhankelijk van de eerste vraag word je naar de ene of de andere vragenlijst gestuurd. Het invullen van de vragenlijst kan tot en met 31 juli. Meer informatie: onderzoeker Joost Hermans.
Bezoek de pagina Naar de vragenlijst
NIPV is een onderzoek gestart naar hoe de brandweercultuur het (mono) nabespreken en/of leren van incidenten door brandweermensen stimuleert of belemmert. Als eerste gaat NIPV inventariseren op welke wijze veiligheidsregio’s nabesprekingen van incidenten organiseren. Hiervoor is een vragenlijst gemaakt.
Alle professionals werkzaam bij de veiligheidsregio’s – zoals kennisregisseurs, brandonderzoekers, docenten en medewerkers vakbekwaamheid en andere medewerkers die zich bezighouden met het (mono) nabespreken/leren van incidenten door de brandweer – nodigen we uit om deze vragenlijst in te vullen. De focus ligt op het mono nabespreken van incidenten en niet op multi. Je kunt de vragenlijst invullen tot 8 augustus 2024. Meer informatie: projectleider Margo Karemaker.