De 54e voltijdopleiding Brandweerofficier: Een blik op de toekomst

07 oktober 2024

In september 2024 is de 54e voltijdopleiding tot Brandweerofficier van start gegaan. Dit traject, waarin 21 studenten deelnemen, biedt een kans om een carrière te beginnen binnen een van de 25 veiligheidsregio’s in Nederland. Voor veel van de deelnemers is dit niet alleen een stap richting een professionele toekomst, maar ook een mogelijkheid om hun passie voor de brandweer verder te ontwikkelen.

Zo ook voor Gijs de Kever, afkomstig van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Voor Gijs was de keuze om deel te nemen aan de voltijdopleiding een logische stap: “Sinds mijn 13de ben ik actief binnen de brandweer, eerst als lid van de jeugdbrandweer en later als vrijwilliger in mijn woonplaats. Ik wil heel graag mijn passie voor de brandweer combineren met werken op hbo-niveau. De combinatie tussen een ‘warme’ functie als brandweerman en een ‘koude’ functie als beleidsmedewerker vind ik geweldig.”

Goede eerste indruk

Gijs vertelt enthousiast over zijn eerste indruk van de opleiding. “We zijn begonnen met een kennismakingsweek die ervoor heeft gezorgd dat we als groep snel naar elkaar toe zijn gegroeid. Nu, een paar weken later, merken we dat we echt op elkaar kunnen bouwen. Het is wel direct aanpoten, want de eerste examens komen er al snel aan. Gelukkig steunen we elkaar en worden we goed begeleid door onze docenten.”

Verwachtingen en hoogtepunten

De studenten van de 54e voltijdopleiding staan voor een uitdagende, maar veelbelovende periode. Naast de reguliere lessen zullen zij stagelopen binnen verschillende veiligheidsregio’s om hun kennis in de praktijk toe te passen. Voor veel van de deelnemers is dit een kans om te ervaren hoe het is om als brandweerofficier te opereren in echte crisissituaties.

Gijs kijkt vooral uit naar de buitenlandstage die in mei 2025 gepland staat. “Ik verwacht een hoop te leren en mezelf te ontwikkelen om met een goedgevulde rugzak de arbeidsmarkt te betreden. De praktijkervaring die we tijdens de stages gaan opdoen, gaat absoluut een hoogtepunt zijn, en de buitenlandstage is iets waar ik enorm naar uitkijk.”

De officiële start van een nieuwe lichting

De officiële start van de 54e voltijdopleiding Brandweerofficier werd gemarkeerd met een bijeenkomst waarbij studenten, familieleden, docenten, coaches en werkgevers aanwezig waren. De betrokkenheid van deze diverse groep toont aan hoe belangrijk het is dat brandweerofficieren niet alleen vaktechnisch goed worden opgeleid, maar ook een sterke steunpilaar hebben in hun omgeving.

De komende 18 maanden zullen deze 21 studenten, elk in dienst bij een veiligheidsregio, zich inzetten om te groeien als toekomstige brandweerofficieren.

Meer informatie

Wil je meer weten over de voltijdopleiding brandweerofficier? Kijk dan op de website van het NIPV.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box