Tijdens de jubileumeditie van de parade werd natuurlijk volop feest gevierd, en het gevoel van saamhorigheid was weer sterk aanwezig. Ryan: ‘We zijn trots op wie we zijn en op onze organisatie, dat mag iedereen zien. Maar de brandweerboot is er niet alleen voor het feest. Het draagt bij aan onze zichtbaarheid en laat zien dat we open staan voor iedereen binnen onze organisatie. We vieren de verschillen en diversiteit en stimuleren dat je als brandweerprofessional trots kunt zijn op jouw bijdrage aan het totaal’.
Petra de Kam vult namens Brandweer Nederland aan: ‘Veiligheidsregio’s willen organisaties zijn waar iedereen zich thuis kan voelen en iedereen zichzelf kan zijn. Dat dit nog niet altijd vanzelfsprekend is, heb ik tijdens de Pride mogen ervaren. De botenparade maakt bij velen, op de boot en op de kade, emoties los en het vergt voor sommigen zelfs moed om mee te varen. Het is heel belangrijk dat we op vandaag de dag telkens weer laten zien dat we streven naar een inclusieve organisatie. Dat we daarvoor staan, met elkaar.’
Het thema van de Canal Parade Amsterdam was ‘My gender, my pride’: iedereen moet zich vrij voelen om zichzelf te kunnen zijn, zonder opgelegde norm van buitenaf. ‘En dat is ook heel belangrijk binnen onze brandweerorganisatie. Het echt open staan voor de verschillen tussen brandweermensen zorgt ervoor dat we een nog mooiere brandweer worden. Iedereen heeft zijn eigen verhaal en eigen bijdrage aan het totaal. Nieuwsgierig zijn, vragen stellen en leren van elkaar is daarbij belangrijk.’ vertelt Ryan.
Meer lezen over het netwerk RozeRood? Ga naar de pagina RozeRood.
Meer lezen over diversiteit bij de brandweer? Ga naar de pagina diversiteit.