De plenaire bijeenkomst begon met een tafelgesprek over de veranderingen binnen de brandweer, waarin werd besproken hoe de brandweer kan inspelen op de snelle ontwikkelingen in de wereld.
Onder leiding van Daniëlle gingen Tijs van Lieshout (voorzitter van de Raad van Commandanten en Directeuren Veiligheidsregio’s), Anja Schouten (burgemeester van Alkmaar), Han Bouwmeester (hoogleraar Militaire Operationele Wetenschappen) en Marcel Dokter (voorzitter Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers) in gesprek over vier stellingen die belangrijk zijn voor de toekomst van de brandweer.
Van Lieshout benadrukte de noodzaak om gezamenlijk op te trekken: “We staan op een kruispunt,” zei hij. “We hebben een kwalitatief sterke brandweer, maar om in 2030 klaar te zijn voor de toekomst, moeten we nu al stappen zetten.” Verschillende vraagstukken spelen op landelijk niveau zoals het behoud van personeel, het aantrekken van meer vrouwen binnen de brandweer en het ontwikkelen van flexibele uitrukcentra. Volgens Van Lieshout is het belangrijk dat er samen wordt gezocht naar collectieve oplossingen.
Eén van de stellingen die werd besproken, riep op tot aanpassingen binnen het huidige stelsel om de paraatheid en slagkracht van de brandweer richting 2030 te versterken. Hoewel Van Lieshout benadrukte dat dit niet betekent dat er één landelijke brandweer moet komen, is wel meer eenduidigheid gewenst. Schouten vulde aan dat er duidelijke afspraken moeten worden gemaakt over wat er centraal en decentraal wordt geregeld, met ruimte voor lokaal initiatief. “In sommige dorpen is de brandweerpost de enige overheidsinstantie in de buurt, en dat vraagt om maatwerk.”
Het tweede deel van de openingssessie belichtte een ander aspect van toekomstbestendigheid, met een presentatie van Lana Garrels, voorzitter van het Landelijk Netwerk Risicobeheersing, en Johan van der Graaf, onderzoeker bij het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid. Hun presentatie zoomde in op de impact van klimaatadaptatie op de brandweer. Ze benadrukten dat klimaatverandering grote gevolgen heeft voor het brandweerwerk, door een toename van natuurbranden, overstromingen en uitdagingen én de ontwikkelingen rondom de verduurzaming van gebouwen en steden.
Van der Graaf waarschuwt voor de risico’s die voortvloeien uit de verduurzaming, zoals de opkomst van zonnepanelen en groenvoorzieningen op daken, die de brandveiligheid kunnen ondermijnen. Hij benadrukt dat de brandweer meer kennis moet ontwikkelen om bij te dragen aan veilige bouwprocessen en invloed moet uitoefenen op beleid en wetgeving. “Dit zijn stappen die de brandweer nu al moet nemen om voorbereid te zijn op de toekomst.”
Na de plenaire sessie was er gelegenheid om diverse deelsessies te bezoeken. Tussen de sessies door was er volop ruimte voor netwerken, waarbij deelnemers elkaar ontmoetten. Al met al een goede eerste dag van het event.