Voor het vierde jaar op rij vond een samenwerking plaats met de brandweer van Catalonië. Specialisten van drie Nederlandse natuurbrandteams – de Landelijk Adviseurs Natuurbrand, Fire Bucket Operations en de Handcrews – dompelden zich een week onder in de Catalaanse expertise. Ze leerden hoe vuur in de natuur beheerst kan worden ingezet en hoe je natuurbranden diepgaand kunt analyseren.
Een hoogtepunt van de week was de deelname aan een beheerbrand. Deze gecontroleerde branden helpen brandstof te reduceren en tonen hoe vuur effectief ingezet kan worden als beheers- en bestrijdingsmiddel. De Nederlandse brandweerlieden werkten zelf met branders (driptorches) om de invloed van verschillende brandpatronen op de brandintensiteit te ervaren.
Daarnaast maakten de Nederlandse collega’s kennis met de polygoon-methodiek, een systeem waarmee de Catalaanse brandweer tijdens natuurbranden prioriteiten stelt en branduitbreidingen analyseert. Door kritieke factoren te identificeren, kunnen zij snel inschatten waar hun inzet het meeste effect heeft.
De samenwerking ging verder dan vuur. Door de recente overstromingen in Spanje spraken beide partijen de intentie uit om kennis uit te wisselen op het gebied van water- en vuurmanagement. Nederland kan Spanje ondersteunen met haar expertise in waterbeheer, terwijl Spanje op haar beurt bijdraagt met haar gevorderde kennis van natuurbrandbeheersing.
In dezelfde week presenteerde Brandweer Nederland samen met het NIPV (Nederlands Instituut Publieke Veiligheid) de Nederlandse visie op natuurbrandbeheersing tijdens de UK Wildfire Conference in Aberdeen. Dit internationale congres, een van de grootste in Europa, bracht deskundigen uit vele landen samen om strategieën en ervaringen te delen.
In een plenaire sessie lichtten de Nederlandse vertegenwoordigers toe hoe we ons voorbereiden op de toenemende risico’s van natuurbranden, gebaseerd op de visie en het uitvoeringsplan voor natuurbrandbeheersing. De nadruk lag op ‘Integrated Wildfire Management’; een integrale aanpak waarbij de hele veiligheidsketen – van preventie tot bestrijding – wordt betrokken.
De Nederlandse aanpak werd met enthousiasme ontvangen door de internationale deelnemers. De afgelopen jaren heeft Nederland stappen gezet in natuurbrandbeheersing, en deze vooruitgang wordt nu gedeeld met andere landen die hun eigen aanpak willen versterken.
De uitwisselingen in Catalonië en Aberdeen laten zien hoe internationale samenwerking bijdraagt aan innovatie en verbetering. Door kennis te delen en te leren van anderen, werkt de brandweer niet alleen aan een veiligere natuurbrandbeheersing in Nederland, maar draagt ook bij aan een wereldwijd netwerk van expertise.