Ten minste 36% van de woningbranden begint in gestoffeerd meubilair en matrassen. In 2016 ging het IFV een samenwerking aan met een retailer van meubilair, met als doel om nieuwe productveiligheidseisen voor meubilair en matrassen te krijgen om op die manier de consumentveiligheid te vergroten.
De retailer heeft recent een stoel ontworpen waarin ander materiaal is gebruikt dan in conventionele stoelen. De Brandweeracademie voerde met beide typen stoelen impressietesten uit. Daarbij werden beide typen stoelen aangestoken met een sigaret en met een crib 5, een kleine stapel houten latjes.
In het onderzoek ging het om de volgende vragen:
Uit het onderzoek blijkt dat zowel de conventionele als de nieuwe stoel niet ontbrandden tijdens de test met de sigaret als ontstekingsbron. Dit lag in de lijn der verwachting, omdat beide stoelen ontworpen zijn om een dergelijke test (volgens EN 1021-1) te doorstaan. Beide stoelen ontbrandden echter wel met een crib 5 als ontstekingsbron.
Bij de conventionele stoel verspreidde het vuur zich vrij snel over de rugleuning; deze was na 3 minuten bijna geheel bij de brand betrokken. De piekintensiteit van de brand werd bereikt rond 6 minuten. De piekintensiteit van de brand werd bij de nieuwe stoel bereikt rond 8 minuten. De nieuwe stoel brandt trager en de gemeten piekconcentratie van koolmonoxide en stikstofoxide is in de test ook lager bij de nieuwe stoel.
Slechts één brandende conventionele stoel in een ruimte van ongeveer 14 m2, waarvan de deur gesloten is, is op zichzelf voldoende om een fatale situatie of levensbedreigende situatie te veroorzaken. De nieuwe stoel geeft gedurende een langere tijd een overleefbare situatie, maar kan nog steeds leiden tot een fatale of levensbedreigende situatie voor de meer kwetsbare doelgroepen wanneer deze staat in een ruimte met gesloten deur. Zowel de conventionele als de nieuwe stoel zorgden niet voor een levensbedreigende situatie wanneer de deur van de brandruimte open stond.