Akkoord op vervolgstappen programma Onderwijs Onderweg

11 april 2025

Vandaag heeft de Raad van Commandanten en Directeuren Veiligheidsregio (RCDV) in samenwerking met het MT Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) een aantal besluiten genomen over het vervolg van het programma Onderwijs Onderweg. Deze besluiten vormen een volgende stap in het verbeteren van het onderwijsstelsel voor brandweerzorg en crisisbeheersing.

Wat is er besloten?

In de tweede etappe van het programma is hard gewerkt aan vijf speerpunten. De nadruk lag daarbij op drie praktijkcases: de functie Manschap, de rol van Operationeel Leider en het duikonderwijs. Daarnaast werkten de opleidingsinstituten aan een gezamenlijke onderwijsvisie en is gestart met een aanzet tot het vereenvoudigen van wet- en regelgeving. Deze inspanningen hebben geleid tot concrete voorstellen, waar vandaag besluiten over zijn genomen:

  1. Splitsing van Manschap
    De RCDV stemde in met het voorstel om Manschap op te splitsen in drie nieuwe kwalificatiedossiers: Brandwacht A, Brandwacht B en Brandwacht C. Daarnaast komt er een specialisatie op het gebied van brandbestrijding en hulpverlening. Deze stap sluit beter aan op de praktijkbehoefte van de veiligheidsregio’s.
  2. Aanpassing van de wet Veiligheidsregio’s
    Er is akkoord gegaan met een voorstel om het vernieuwde onderwijsstelsel vast te leggen in wet- en regelgeving. Zo is onder andere voorgesteld om wettelijk vast te leggen wie verantwoordelijk zijn voor goed onderwijs voor brandweer- en crisisprofessionals. Zodra duidelijk is hoe het stelsel moet worden ingericht en functioneren, is het idee dit vast te leggen in een ministeriële regeling. De verdere besluitvorming ligt bij het Veiligheidsberaad.
  3. Pilot voor ijkfuncties
    De RCDV heeft ook groen licht gegeven voor een pilot met ijkfuncties. IJkfuncties zijn cruciaal bij crisisbeheersing en interregionale samenwerking. De pilot helpt om nieuwe kwalificatiedossiers eenvoudiger vast te stellen.
  4. Haalbaarheidsonderzoek één opleidingsinstituut
    De RCDV en het MT NIPV hebben het programma opdracht gegeven te onderzoeken of het haalbaar is om te komen tot één landelijk opleidingsinstituut. Deze opdracht komt voort uit de meerdaagse bijeenkomst van de RCDV in Noordwijk. De uitwerking hiervan komt aan bod in etappe 3.

Vervolg in etappe 3

Het programma werkt in etappes, zodat zij kan leren van iedere etappe. De besluiten van vandaag ondersteunen de activiteiten in etappe 3. De komende periode ligt de focus op:

  • Het toetsen en opstellen van de kwalificatiedossiers voor brandwacht A, B en C en hun specialismen.
  • In beeld brengen van de vraag uit de beroepspraktijk voor kwalificatiedossiers van de functies operationeel leider en COPI.
  • Voorbereiding besluitvorming over de pilot voor ijkfuncties.
  • Verbetering van examinering.
  • Haalbaarheidsonderzoek naar één opleidingsinstituut.
  • Vaststellen van een onderwijsvisie.
  • Voorstellen maken voor vereenvoudiging van financiën voor onderwijs.

Meer informatie

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen Onderwijs Onderweg? Volg het programma via

LinkedIn en lees op het
Dit is een externe pagina
platform Onderwijs Onderweg
meer over waar het programmateam aan werkt.

Zie ook

Hoe het onderwijs voor brandweer en crisisbeheersing verbetert

19 december 2024
Lees meer over Hoe het onderwijs voor brandweer en crisisbeheersing verbetert

Volgende stap in Onderwijs Onderweg

21 oktober 2024
Lees meer over Volgende stap in Onderwijs Onderweg

Koersplan ‘Onderwijs Onderweg’ vastgesteld

19 april 2024
Lees meer over Koersplan ‘Onderwijs Onderweg’ vastgesteld
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box