Door aanhoudende droogte ontstaat een grote natuurbrand. Met man en macht probeert te brandweer om een in het bos gelegen villawijk tegen de oprukkende vlammen te beschermen. Doordat het natuurgebied moeilijk toegankelijk is voor grondeenheden, wordt besloten om Fire Bucket Operations (FBO) in te zetten. Dankzij de inzet van militaire helikoptercapaciteit en expertise vanuit de brandweer lukt het om de natuurbrand beheersbaar te maken. Samen met de grondeenheden wordt de brand geblust. Het gevaar voor de villawijk is net op tijd geweken.
Fire Bucket Operations (FBO) gaat om het bestrijden van brand met een zogeheten ‘Fire Bucket’. Dit is een grote waterzak die, vanonder een helikopter, vanuit de lucht boven de brand wordt gedropt.
Het bijzondere aan deze vorm van brandbestrijding, is dat de brandweer hierbij militaire hulp krijgt. Waarom? Omdat niet elke locatie (of kern) van de brand goed bereikbaar of toegankelijk is voor de brandweer. Ook kan het zijn dat wij wél op locatie kunnen komen, maar dat de brand zelf onbeheersbaar is. Een derde reden voor het activeren van een Fire Bucket Operation, is dat het blussen meer dan drie dagen in beslag zal nemen.
Wanneer één of meerdere bovenstaande scenario’s plaatsvinden, wordt er dus hulp ingeschakeld. In de meeste gevallen gaat het hierbij om natuurbrandbestrijding. Een hecht team bestaande uit de Koninklijke Luchtmacht, Brandweer Nederland én het Nederlandse Instituut Publieke Veiligheid (NIPV), worden dan gevormd. Gedurende zo’n Fire Bucket Operation werken zij intensief samen om het blussen van de brand zo veilig, efficiënt en zo snel mogelijk te laten verlopen! Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland heeft hierin een coördinerende rol.
Heb jij een vraag over FBO van Brandweer Nederland? Bekijk dan onze veelgestelde vragen.
FBO betekent Fire Bucket Operations.
FBO (Fire Bucket Operations) is een vorm van militaire bijstand (hulp) voor de brandweer in een regio. Deze hulp bestaat uit de inzet van militaire helikopters (blushelikopters) van de Koninklijke Luchtmacht, waarbij een Chinook of Cougar dan bluswerkzaamheden vanuit de lucht verricht.
FBO wordt toegepast en ingeschakeld wanneer brandbestrijding vanuit de lucht noodzaak is en niet (effectief) vanaf de grond kan plaatsvinden. In de meeste gevallen gaat het hierbij om natuurbrandbestrijding. Voorbeelden:
Het doel van een FBO is de brandweer te helpen in situaties waar zij met haar normale middelen niet snel effectief kan optreden. Denk hierbij aan: onbegaanbare wegen, onbereikbare locaties, of een andere onbeheersbare situatie vanaf de grond.
FBO kan worden geactiveerd bij elke brand waarbij de locatie ontoegankelijk is voor de brandweer vanaf de grond.* In de meeste gevallen gaat het hierbij om natuurbranden, maar andere voorbeelden van brandbestrijding zijn:
*LET OP: een Fire Bucket Operation kan alleen plaatsvinden wanneer er daadwerkelijk een blushelikopter beschikbaar is. Bij elke aanvraag wordt deze beschikbaarheid gecheckt.
Nee. De volgende factoren spelen een rol bij de inzet van hulp met blushelikopters:
Ja, ook buiten Nederland kan de FBO worden oproepen. Deze vorm van brandbestrijding vindt dus nationaal én internationaal plaats.
Allereerst wordt naar aanleiding van de alarmering of aanvraag getoetst of de heli-inzet op dat moment nodig is. Deze aanvraagprocedure is streng, maar noodzakelijk. Bij toekenning wordt de beschikbaarheid van een blushelikopter gecheckt. Vervolgens wordt het FBO-team geactiveerd: personeel van de Koninklijke Landmacht, de Brandweer Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland en het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV).
Na de alarmering duurt het maximaal 45 minuten (excl. reistijd plaats van het incident vanaf Apeldoorn) totdat de blushelikopter ter plaatse is.
Het FBO-team bestaat uit drie teams: personeel van de Koninklijke Landmacht, Brandweer Nederland en Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV). Zij werken nauw samen om de blushelikopter met fire-bucket (waterzak) op locatie van de brand te krijgen en deze succesvol boven de brand te droppen. Vervolgens pendelt deze helikopter op en neer tussen een plek waar water kan worden ingenomen (rivier of recreatieplas) en de plaats waar het water moet worden gedropt.
Een Fire Bucket Operation is een civiele-militaire operatie en is een samenwerking tussen luchtsteun en grondeenheden. De hulp wordt uitgevoerd door personeel van de Koninklijke Landmacht, Brandweer Nederland en het Nederlandse Instituut Publieke Veiligheid (NIPV). Tijdens de operatie zijn drie teams actief met elk hun eigen taken: helikopterbemanning, het Mobile Air Operations Team en de Heli-Team Brandweer.
Nee. Deze militaire hulp aan de regionale brandweer wordt bekostigd vanuit de financiering nationale inzet krijgsmacht (FNIK).