Melding en Aangiftebereidheid bij agressie en geweld tegen hulpverleners

Utrecht

In het kort

Datum 13 november 2024
Tijd 12:00 - 16:30
Plaats Utrecht

Heb jij wel eens te maken gehad met agressie en geweld tijdens je werk? Of heb je een collega ondersteund die hiermee te maken heeft gehad in de uitvoering van zijn/haar werkzaamheden? In het najaar van 2024 organiseert de Taskforce voor de werkgevers en hulpverleners van de brandweer, boa’s (domein I) en politie inspiratiesessies. Deze drie beroepsgroepen staan midden in de samenleving en werken vaak nauw samen. Daarom is het logisch om het met elkaar te hebben over agressie en geweld in de uitvoering van je werk.

Dus houd je je bezig met beleid over veilige publieke taak en/of veilig werken en ben je operationeel leidinggevende, ervaringsdeskundige, casemanager, vertrouwenspersoon, HR-adviseur, beleidsmedewerker of lid van de ondernemingsraad? Dan ben je van harte uitgenodigd.

Tijdens de inspiratiesessies delen collega’s hun ervaringen met agressie en geweld, en bespreken we hoe organisaties hiermee om kunnen gaan. We belichten best practices en bespreken knelpunten. Andere onderwerpen die aan bod komen, zijn:

  • Presentatie van de algemene norm Stop agressie samen. Wanneer is gedrag nog acceptabel?
  • Aangifte doen, veilige publieke taken en zwaardere straffen bij agressie en geweld tegen hulpverleners door politie en Openbaar Ministerie.
  • Praktische hulp en juridische begeleiding van slachtoffers door Slachtofferhulp Nederland.

De sessies zijn ook bedoeld voor het opbouwen van een goed Veilige Publieke Taak-netwerk, zodat partijen ook na de sessie elkaar weten te vinden. Deze sessies waren al zeer succesvol in Den Haag, Enschede, Limburg en Rotterdam. Dit najaar zijn de inspiratiesessies op 20 september in Oosterhout, op 2 oktober in Drachten, op 23 oktober in Amsterdam, op 13 november in Utrecht en op 27 november in Wormer.


Taskforce

Deze regionale inspiratiesessies worden georganiseerd door de Taskforce Onze hulpverleners Veilig. Deze taskforce is door de Minister van Veiligheid en Justitie ingesteld om bij te dragen aan een zinvolle aanpak van agressie en geweld voor hulpverleners, meer specifiek politieambtenaren, brandweermedewerkers en boa’s domein 1. Haar unieke bijdrage is de gezamenlijke inzet van (vertegenwoordigers van) werkgevers, de strafrechtketen, de wetenschap en het ministerie van JenV, die dit onderwerp breed agenderen op diverse (gezamenlijke) tafels.


Meer informatie & aanmelden
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box