Brand aan de Van Kinsbergenstraat in Arnhem

Verduurzaming als onderdeel van de energietransitie is in Nederland volop gaande. Renoveren naar nul-op-de-meterwoning (NOM). Dergelijke concepten maken gebruik van goede isolatie, slimme ventilatie en duurzame energievoorzieningen.

In de praktijk kan dit betekenen dat er een compleet nieuwe schil om woningen heen gezet wordt, installatie-units aan de buitenzijde worden gebouwd en zonnepanelen op het volledige dak worden gelegd.

Dat dit concept tot nieuwe/extra uitdagingen kan leiden bleek wel tijdens de brand aan de Van Kinsbergenstraat in de wijk Presikhaaf in Arnhem op 18 juni 2023.

Uit het onderzoek is gebleken dat de brand heel snel kon verspreiden via de gevel en dak/nokconstructies. Daags na de brand werden er op bestuurlijk niveau allerlei vragen gesteld over de brandveiligheid van dergelijke woonconcepten. Omdat ook de markt wil leren, wordt er grondig onderzoek gedaan naar het technisch bouwconcept.

Complex incident

Het werken in de frontlijn bij de brandweer vraagt het vermogen om te reageren op de complexiteit van een incident. We spreken van een complex incident als er veel oorzaken, aspecten en spelers sterk met elkaar verbonden zijn en elkaar beïnvloeden.

Complexe incidenten hebben over het algemeen een hoog dynamisch karakter. De brandweer staat daarbij voor uitdaging om zich aan deze veranderende omstandigheden aan te passen. Ervaring met complexiteit is echter een schaars goed. Daarom is het delen van de praktijkervaring van levensbelang. Dat is niet eenvoudig, want ‘ervaring is pas ervaring als hij begrepen wordt’. Deze infographic is een vertaling van de gedeelde (TBO) incidentrapportage en verrijkt met de ervaringen van de betrokken brandweereenheden.

Nu is het zaak deze ervaringskennis om te zetten naar ervaringsopbouw voor jezelf en het team waarin je werkt. Dit zal bijdragen aan je eigen intuïtie, veerkracht en vakbekwaamheid. Maar let op, praktijkervaring is altijd subjectief en kan bedriegen. Deze informatie vraagt dus om een nadere (collectieve) opvolging, deling en duiding. Deze infographic is dus niet een eindproduct, maar fungeert als beginpunt voor o.a. een proces van zelfreflectie, bevelvoerders- en OVD-intervisie en/of scenario-training in een vakbekwaamheidsprogramma. Door oefeningen te baseren op scenario’s die gebaseerd zijn op echte incidenten met een realistisch verloop, wordt bijgedragen aan onze ervaringskennis.

Extra materialen

Bij deze casus is een toolkit met extra materiaal beschikbaar, dat gebruikt kan worden voor oefeningen. Dit materiaal bestaat uit een powerpoint-presentatie en de drukwerkbestanden van de infographic. Wil je hier mee over weten? Stuur dan een e-mail naar Bas Lucassen, regisseur Leren en Ontwikkelen bij de VGGM.


Netwerk Kennisregie Brandweer Nederland

De leerfilm, infographic en oefenpresentatie zijn bedoeld om de opgedane kennis en ervaringen te delen met alle collega`s werkzaam bij de brandweer. De uitwerking van deze casus is tot stand gekomen door een samenwerking binnen het landelijke netwerk van kennisregisseurs. Zij hebben het incident samen met direct betrokkenen en de uitkomsten van brandonderzoek en evaluaties omgezet naar handreikingen voor de praktijk.


Leerzame casussen

Regelmatig plaatsen we interessante en leerzame casussen.

Meer casussen
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box