Nadat de brandweer een kleine slaapkamerbrand heeft geblust, keert de ploeg terug naar de kazerne. Korte tijd later ontvangen ze weer een melding van een brand. Op hetzelfde adres nog wel… de matras is opnieuw gaan branden.
De brandonderzoek-archieven laten zien dat het vaker gebeurt dat een matras opnieuw gaat branden nadat deze volledig was geblust. Het blijkt steeds te gaan om een matras dat geheel of gedeeltelijk bestaat uit schuimrubber of polyester.
Een matras van schuimrubber of polyester bevat oliehoudende kunststof en veel luchtbelletjes. Hierdoor kan er een smeul- of gloedbrand ontstaan in het matras: een gedeelte van het matras smelt/brandt weg. Een smeulbrand ‘vreet’ zich een weg binnenin de matras of aan de onderkant van de matras, zonder dat dit aan de buitenkant zichtbaar is. Water blust alleen de zichtbare brand aan de buitenkant, maar dringt niet door tot de smeulbrand binnenin. Als een klein gloeipuntje de buitenzijde van de matras bereikt en dan meer zuurstof krijgt, kan deze weer uitgroeien tot een vlammenbrand.
(tekst gaat onder de foto´s verder)
Een brandonderzoeker van brandweer, politie of verzekeraar zal heel blij zijn als de matras nog op de plaats ligt waar die voor of tijdens de brand was, zeker als het de ontstaansplek van de brand is. Als je zeker weet dat de brandonderzoeker direct ter plaatse komt, kan je de matras laten liggen. Verplaats na het onderzoek de matras naar buiten. Komt er geen brandonderzoeker, neem dan geen risico´s en leg de matras buiten neer in een vrije omgeving. Mocht de matras dan toch weer gaan branden, dan kan dat geen kwaad. Voor onderzoek kan de matras altijd nog worden teruggelegd.
Regelmatig plaatsen we interessante en leerzame casussen.