Brandweermonument: het kunstwerk

Het nationaal brandweermonument is van en voor alle brandweermensen en hun naasten. Het is bedoeld als aanvulling op de herdenkingsplaatsen die in de eigen gemeente of kazerne zijn ingericht voor omgekomen collega’s. Het Brandweermonument in Schaarsbergen is een ontwerp van Jeroen Doorenweerd. Hij heeft een monument gemaakt waarin de brandweer herkenbaar is.

Het monument

In een geboetseerd heuvellandje is een vorm uitgesneden die is ingevuld met Macedonisch leisteen. Verder bestaat het monument uit golvende wanden en een vloer in een subtiel glooiend landschap. Er is onder andere een overdekte meditatieve ruimte met een bank, een grote foto en een plaat met de namen van alle overleden brandweerlieden vanaf 1945. Meer informatie over de omstandigheden van de ongelukken staat in een informatiezuil. Er is een knop waarmee twee waterstralen, het water ereteken, aangezet kunnen worden die vervolgens een minuut gaan spuiten. De stralen raken elkaar in de lucht op tien meter hoogte en vormen zo een ereboog. Er ontstaat een fijne witte nevel met als achtergrond de donkere bomen.

Omgeving

Het brandweermonument ligt in een prachtige natuurlijke omgeving op het terrein van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV). De plek kent een rijke historie en behoorde vroeger tot het landgoed De Hemelbergh.

Het monument is goed bereikbaar en ligt, hoewel verscholen tussen de bomen, op slechts enkele kilometers afstand van autosnelwegen.
Vanaf station Arnhem vertrekt twee keer per uur een bus. De halte bevindt zich op 250 meter van het monument.

“Ons beroep neemt een risico met zich mee. Je bent er op voorbereid en tegelijkertijd ben je er nooit klaar voor. Een overlijden komt altijd onverwacht.”

Onder de indruk

Kunstenaar Jeroen Doorenweerd was onder de indruk van alle verhalen van de nabestaanden. Over hun zoon, over een vader van een gezin met nog kleine kinderen. Soms was het een jaar geleden. Soms al weer 10 jaar later. Maar de pijn blijft.

Ontwerper

Beeldend kunstenaar Jeroen Doorenweerd (1962), maakte het ontwerp voor het Nationaal Brandweermonument. Doorenweerd woont en werkt in Tilburg en is sinds 1991 zelfstandig beeldend kunstenaar. Zijn handelsmerk is zijn veelzijdigheid.

Het meeste van zijn werk is ontstaan uit een specifieke vraag. Dat kan een kunstwerk voor een specifieke tentoonstelling zijn of bijvoorbeeld voor het Nationaal Brandweermonument. De vraag wordt door Doorenweerd op een heel eigen manier vertaald naar een ontwerp of kunstwerk. Als hij op een plek is waar een kunstwerk moet komen wil hij zijn beleving van die plek delen met mensen. Soms gaat hij voorbij aan de oorspronkelijke vraag en bekijkt wat er nodig is op die plek. Doorenweerd laat het Nationaal Brandweermonument een natuurlijk onderdeel zijn van de plek.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box