Op deze pagina komt de huisstijl voor de volgende middelen aan bod:
Het brandweeruniform is officieel beschermd en gedeponeerd. De eigenaar van het auteursrecht is het NIPV. Het uniform en de onderdelen daarvan mogen niet worden nagemaakt of de samenstelling veranderd, ook niet door de geautoriseerde gebruiker.
Het kazernetenue en de sportkleding is niet beschermd. Deze is echter beschreven in het draagvoorschrift welke door de RCDV is vastgesteld. De samenstelling van het kazernetenue en de wijze van dragen is daarmee vastgelegd.
Het brandweer woord- en beeldmerk en het mouwembleem zijn gedeponeerde onderdelen en zijn een beschermd onderdeel van de brandweerhuisstijl. Zij mogen niet zonder nadrukkelijke toestemming van het NIPV worden gebruikt.
De vlag van de Nederlandse Brandweer is een gedeponeerd en beschermd onderdeel van de brandweerhuisstijl en mag niet zonder nadrukkelijke toestemming van het NIPV worden geproduceerd of gebruikt. Het ontwerp voor de vlaggen voor de brandweer is gebaseerd op de standaardverhouding van 2:3. De afmeting van een vlag hangt nauw samen met de lengte van de mast.
mast* | vlag |
5 meter | 120 cm x 180 cm |
6 of 7 meter | 150 cm x 225 cm |
8 of 9 meter | 200 cm x 300 cm |
10 meter of langer | 225 cm x 350 cm |
* In deze tabel wordt uitgegaan van een rechtopstaande mast. Voor een schuin-uitstekende mast kan eventueel voor een grotere afmeting van de vlag worden gekozen.
De vlaggen die bij de introductie van de huisstijl in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn gemaakt, zijn uitgevoerd in de doekkwaliteit Trilobé en de gebruikte kleuren H 1104 + 50% (goud) en H 0965 + 100% (brandweerrood).
Vlaggen die altijd buiten hangen zijn door invloed van weer en wind aan slijtage onderhevig. Per locatie moet rekening gehouden worden met twee tot vier vlaggen per jaar. Het is toegestaan om de brandweervlag dag en nacht te laten hangen.
Bij het NIPV kun je ook banieren bestellen in verschillende maten. De banieren worden geleverd in een zeer stevige kwaliteit.
Het is toegestaan om de brandweervlag dag en nacht te laten hangen.
Voor het gebruik van het beeldmerk en/of beeld en woordmerk op de gevel van een gebouw gelden dezelfde regels als voor het gebruik van het beeld- en woordmerk op drukwerk.
Een ontwerp moet altijd getoetst worden met het team Striping en Huisstijlen van het NIPV.
Alle informatie over de huisstijl voor brandweervoertuigen vind je op de website www.striping.nl.
Voor alle vragen over de brandweerhuisstijl kun je per mail contact opnemen met team Striping & Huisstijlen.