Wat we leren van 15 jaar woningbrandonderzoek

17 december 2024

Het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) heeft een uitgebreide trendanalyse gepresenteerd over fatale woningbranden in de periode 2008-2022. Dit onderzoek biedt waardevolle inzichten in het aantal branden, de slachtoffers en belangrijke ontwikkelingen rond woningtypen, brandoorzaken, leeftijdsgroepen, zelfredzaamheid en het gebruik van rookmelders.

Hoeveelheid branden en slachtoffers

In de afgelopen 15 jaar zijn in totaal 433 fatale woningbranden geregistreerd, met 468 dodelijke slachtoffers als gevolg. Dit betekent dat er gemiddeld 29 fatale woningbranden per jaar plaatsvinden, waarbij jaarlijks gemiddeld 31 mensen omkomen. Het laagste aantal dodelijke branden werd genoteerd in 2019 (21 branden), terwijl 2008 het meest tragische jaar was met 39 branden.

Belangrijke trends uit de analyse

De analyse laat zien dat bepaalde factoren, zoals het type woning, de oorzaak van de brand en de leeftijd van de slachtoffers, van invloed zijn op de risico’s. Een aantal belangrijke trends op een rij:

  • Woningtype: Er is een stijging te zien in het aantal fatale branden in appartementen. Daarentegen neemt het aantal branden in recreatiewoningen af. Het aantal branden in eengezinswoningen en overige woningtypes blijft vrijwel gelijk.
  • Brandoorzaken: Defecte apparaten en installaties zorgen steeds vaker voor branden met fatale afloop. Het aantal branden door explosies neemt af, terwijl branden door roken en koken stabiel blijven.
  • Leeftijd van de slachtoffers: Het aantal slachtoffers in de jongere leeftijdsgroepen (0-20 jaar, 21-40 jaar en 41-60 jaar) is afgenomen. Opvallend is echter de stijging van het aantal slachtoffers van 81 jaar en ouder. Het aantal slachtoffers in de leeftijdsgroep 61-80 jaar blijft stabiel.

Meer informatie

Lees het hele nieuwsbericht op de website van het NIPV.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box