STH en USAR.NL oefenen met lokale brandweer

11 oktober 2024

Ieder jaar oefenen de teams van het landelijke Specialisme technische hulpverlening (STH) en USAR.NL. samen. Dit keer deed, op verzoek van de Veiligheidsregio Frylân, ook de lokale brandweer mee. Het scenario was om samen zes slachtoffers uit een ingestorte portiekflat te bevrijden.

Nederland kent vijf specialistische STH-teams. Veiligheidsregio’s kunnen een beroep doen op de teams bij incidenten waarbij instortingsgevaar dreigt of wanneer slachtoffers met een standaardinzet niet te bereiken zijn. Indien nodig wordt ook de hulp van USAR.NL ingeroepen, die over nóg zwaarder materieel beschikt.

‘Explosie’ in portiekflat in Leeuwarden

De jaarlijkse oefening was vorige week en duurde vijf dagen. Theo Uffink, adviseur en trainer bij het NIPV, was medeorganisator van de oefening. “Elk van de vijf STH-teams kwam een dag naar Leeuwarden toe om het scenario door te lopen samen met een USAR.NL-team. Van tevoren wisten zij het precieze scenario niet, zodat de oefening zo echt mogelijk was.” Door samen te oefenen, verbeteren de specialistische teams hun kennis en gaat samenwerken tijdens een daadwerkelijk incident gemakkelijker.

Lokale brandweer

Eenmaal ter plaatse krijgen de teams te horen dat er in een portiekflat op 3 hoog een explosie was. Zes woningen zijn zwaar beschadigd of helemaal weg. De lokale brandweer verricht metingen omdat er ook nog eens een gaslucht geroken is. Het is aan het STH-team en het USAR.NL-team om het lokale gezag te adviseren en goed samen te werken tijdens het zoeken en bevrijden van slachtoffers. Voor de brandweer zijn dergelijke scenario’s geen dagelijkse kost. Het is daarom goed om ook te ervaren hoe het is om te werken onder extremen omstandigheden.

Naadloze samenwerking tijdens een incident

Tijdens een echt incident kunnen STH en USAR.NL de lokale brandweer ondersteunen met specialistische kennis. Uffink: “Naadloze samenwerking is belangrijk om slachtoffers veilig en snel te bevrijden. De teams zetten hier dan ook op in tijdens de oefening. Elkaars expertise gebruiken ze bijvoorbeeld bij het stabiliseren van een pand en het zoeken naar slachtoffers met zoekhonden.”

Zie ook

Specialisme Technische Hulpverlening (STH)

Lees meer over Specialisme Technische Hulpverlening (STH)
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box