Samen zorgen dat kennis landt in de praktijk

08 oktober 2024

Uit evaluatieonderzoek van het NIPV blijkt dat de onderzoeken van het lectoraat Brandweerkunde goed hun weg vinden naar de praktijk en breed worden gewaardeerd door brandweermensen. Deze resultaten zijn positief, maar er ligt nog een belangrijke taak: nauwer en gestructureerder samenwerken met de brandweer bij het verspreiden van kennis.

Het onderzoek toont aan dat kennis pas echt waardevol is, wanneer het ook daadwerkelijk wordt gebruikt. Daarom is het belangrijk dat de brandweer onderzoeksresultaten niet alleen kent, maar ook toepast. Ook zijn onderzoeksresultaten beter bruikbaar wanneer ze via verschillende publicatievormen worden verspreid – zoals praktijktrainingen, video’s en oefeningen – omdat dit aansluit bij de verschillende leervoorkeuren binnen de brandweer.

Andere belangrijke conclusies van het onderzoek zijn:

  • De leervoorkeuren van brandweermensen zijn een combinatie van doen, luisteren, kijken en lezen. Deze leervoorkeuren spelen een belangrijke rol bij de waardering van de inzichten uit de onderzoeken: de waardering is hoog wanneer de publicatievormen goed aansluiten op de voorkeuren. Dit benadrukt het belang van doelgroepgerichte kennisverspreiding.
  • Brandweermensen ervaren belemmeringen in de structuur en het proces van kennisverspreiding binnen de brandweer. Hierdoor zijn er verschillen in kennis tussen pas opgeleid en ervaren brandweerpersoneel, en tussen beroepskrachten en vrijwilligers. Leidinggevenden en vakbekwaamheidsmedewerkers vinden het lastig om onderzoeksresultaten te verspreiden. Dit omdat veranderingen soms snel gaan en er te weinig structuur en middelen zijn.

Samenwerking is de sleutel

Een opvallende aanbeveling uit het onderzoek is dat de impact groter is wanneer brandweermensen actief betrokken worden bij het onderzoek en de verspreiding van de resultaten. Dit participatieve onderzoek wordt door collega’s niet alleen hoger gewaardeerd, maar zorgt er ook voor dat de kennis beter landt in de dagelijkse praktijk.

Hoe verder?

Het lectoraat Brandweerkunde blijft werken aan het breed en toegankelijk verspreiden van kennis, in nauwe samenwerking met de brandweer. Het is daarbij van groot belang dat brandweermensen betrokken blijven en actief gebruikmaken van de beschikbare onderzoeksresultaten. Dit helpt niet alleen om up-to-date te blijven, maar ook om de kwaliteit en veiligheid van het werk verder te verbeteren.

Meer informatie

Meer lezen over het onderzoek? Lees dan het bericht Onderzoeksresultaten lectoraat Brandweerkunde breed bekend, relevant en toegepast op de website van het NIPV.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box