Bijeenkomst Proefschrift en Praktijk

Arnhem, NIPV

In het kort

Datum 5 november 2024
Tijd 14:30 - 17:30
Toegang Gratis
Plaats Arnhem, NIPV

Wat is de rol van brandweercultuur bij de verwerking van ingrijpende incidenten door brandweermensen. En hoe kun je het brandveilig gedrag bij senioren thuis verbeteren? Deze onderwerpen staan centraal in de proefschriften van Karin Dangermond en Margo Karemaker.

Tijdens de bijeenkomst Proefschrift en Praktijk presenteren zij de inzichten uit hun onderzoeken. Daarnaast gaan ze met u in gesprek over de betekenis van hun onderzoek voor de praktijk. Tevens is er gelegenheid om te netwerken.

Voor wie?

Geïnteresseerden vanuit brandweer, veiligheidsregio’s, partners en NIPV.

Proefschrift ‘Voorbij het stoere imago. De invloed van de brandweercultuur op de verwerking van ingrijpende incidenten’

Karin Dangermond, onderzoeker vakgroep brandweerzorg NIPV

Brandweermensen krijgen tijdens de uitvoering van hun werkzaamheden te maken met incidenten die ingrijpend zijn. De mentale gevolgen van ingrijpende incidenten kunnen groot zijn. Brandweermensen ervaren dergelijke incidenten vrijwel altijd als collectief, omdat ze doorgaans hulp verlenen in een ploeg, die bovendien weer onderdeel is van een groter geheel: het brandweerkorps. De brandweercultuur speelt een belangrijke rol bij het verwerken van ingrijpende incidenten. Het doel van het promotieonderzoek van Karin Dangermond, dat in samenwerking met de Universiteit voor Humanistiek is uitgevoerd, was inzicht genereren in hoe de brandweercultuur de verwerking van ingrijpende incidenten beïnvloedt.

Proefschrift ‘Nooit te oud om te leren. Een brandveiligheidsinterventie voor senioren ontwikkelen met behulp van Intervention Mapping’

Margo Karemaker, onderzoeker vakgroep brandweerzorg NIPV

Met de vergrijzing van de samenleving en het langer zelfstandig wonen van senioren in Nederland neemt de brandonveiligheid toe in de doelgroep senioren die zelfstandig woont. Het promotieonderzoek van Margo Karemaker, dat in samenwerking met de Universiteit van Maastricht is uitgevoerd, richtte zich op het ontwikkelen van een systematische aanpak om het gedrag te veranderen van zelfstandig wonende senioren. En op belangrijke beslissers in de fysieke, sociale en organisatorische omgeving van deze doelgroep. Dit met als doel het brandveiligheidsbewustzijn en preventief gedrag van zelfstandig wonende senioren zo effectief mogelijk te verbeteren.

Meer informatie over de bijeenkomst vind je op de NIPV website.

Aanmelden

Deelname is gratis. Aanmelden kan via onderstaande knop. Je ontvangt uiterlijk een week voor aanvang een bevestiging met meer informatie.

Meer informatie

Lees de publieksversies Voorbij het stoere imago en Nooit te oud om te leren.

Voor vragen neem contact op met NIPV Kennisevents via e-mail.

Aanmelden
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box