Gezocht: brandweermensen voor onderzoeken naar leiderschap en cultuur

24 september 2024

Het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) nodigt manschappen, bevelvoerders en brandweerofficieren uit om deel te nemen aan twee onderzoeken die gericht zijn op het verbeteren van de brandweerpraktijk.

Onderzoek 1: Leiderschap binnen de brandweer

Onderzoekers Mindel Leene, Karin Dangermond en Joost Hermans willen in gesprek met brandweermensen over hun ervaringen met leidinggevenden binnen de brandweer. Hierbij wordt onder meer gekeken naar hoe leiding wordt gegeven, wat men verwacht van een leidinggevende, en wat goed leiderschap volgens hen inhoudt. De inzichten uit dit onderzoek worden gebruikt om het onderwijs voor brandweerpersoneel te verbeteren. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar mindel.leene@nipv.nl.

Onderzoek 2: De rol van cultuur bij het nabespreken van incidenten

In het tweede onderzoek onderzoeken Margo Karemaker, Tahnee Otten en Karin Dangermond hoe de cultuur binnen brandweerploegen en -posten de evaluatie van incidenten beïnvloedt. De onderzoekers willen weten wat een ideale evaluatie is, welke cultuuraspecten het leren bevorderen of juist belemmeren, en of men zich vrij voelt om alles te zeggen tijdens nabesprekingen. De uitkomsten zullen bijdragen aan het verbeteren van het leerproces rondom incidenten.

Brandweermensen die willen deelnemen aan de groepsgesprekken kunnen zich inschrijven via de volgende links:

  • Manschappen: aanmelden voor 1, 9 of 24 oktober: inschrijven
  • Bevelvoerders: aanmelden voor 2, 14 of 21 oktober: inschrijven
  • Officieren: aanmelden voor 7, 15 of 22 oktober: inschrijven

Beide onderzoeken zijn van groot belang voor het verbeteren van de brandweercultuur en -praktijk.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box