Nieuwsbrief leergang jeugdbrandweer

03 september 2024

In mei dit jaar was de officiële start van het vervolgproject Leergang Jeugdbrandweer een feit. Dit betekent dat nieuw ontwikkelde lesstof manschap in de regio’s Drenthe, Twente en Gelderland-Zuid wordt getest door de jeugdbrandweer in deze regio´s.

In de stuurgroep van 29 augustus 2024 is er een GO gegeven op de ontwikkelfase van het project. In deze fase wordt, in eerste instantie, les- en leerstof ontwikkeld en getest voor de doelgroep Junioren. De testregio’s gaan aan de slag met drie lesplannen. Deze lesplannen en de lesstof zijn ontwikkeld door het NIPV. Er wordt getest op bruikbaarheid, behoeften en aansluiting op de doelgroep. Met de resultaten verfijnt en geeft het projectteam de (overige) lesplannen vorm.

Planning ontwikkeling les- en leerstof

Er wordt gestart met het ontwikkelen van les- en leerstof voor de Junioren, met als doel dat deze zoveel mogelijk aansluit op de bestaande leergang Manschap A Brand. De les- en leerstof moet uiterlijk eind dit jaar klaar zijn. Daarna wordt deze getest en geëvalueerd door de pilotregio’s. Na eventuele aanpassingen wordt de les- en leerstof in de loop van 2025 beschikbaar gesteld aan de regio’s. Vervolgens wordt gestart met het ontwikkelen van de les- en leerstof voor de aspiranten. Hiervoor geldt dezelfde werkwijze als voor de Junioren.

De leergang jeugdbrandweer

De jeugdbrandweer wordt als belangrijke kweekvijver gezien voor jong talent. Om de doorstroom vanuit de jeugdbrandweer te bevorderen bestaat al enige tijd behoefte aan aansluiting op het onderwijsstelsel zodat de jeugdbrandweerleden sneller inzetbaar zijn als manschap.

Meer informatie

In de nieuwsbrief Leergang Jeugdbrandweer lees je meer. Deze en andere nieuwsbrieven staan op de pagina ‘Leergang Jeugdbrandweer’.

Zie ook

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box