Brandveiligheid met Onze Klusvrouw

15 augustus 2024

Hoe vergroot je het brandveiligheidsbewustzijn van zelfstandig wonende 65-plussers? Brandweer Haaglanden kwam via een zorgorganisatie terecht bij klusbedrijf Onze Klusvrouw. “Nu komen we indirect bij duizenden mensen achter de voordeur”.

Marc Corijn, coördinator Brandveilig Leven: “Binnen Brandveilig Leven werken wij veel samen met partners om de ruim een miljoen inwoners van de regio Haaglanden bewust te maken over brandveiligheid. 65-plussers die zelfstandig wonen is in onze regio een belangrijke doelgroep, omdat deze groep ruim vertegenwoordigd is bij incidenten.”

Klusvrouwen

Eén van de nieuwste partners is het bedrijf Onze Klusvrouw. De klusvrouwen van Onze Klusvrouw worden ingeschakeld door woningbouwverenigingen en zorginstellingen en doen een breed scala aan klussen in huis. Ze zijn gespecialiseerd in het levensloopbestendig maken van een woning. Zo komen ze jaarlijks bij duizenden mensen achter de voordeur. Marc Corijn: “De gedachte was dat als we via deze klusvrouwen onze kennis en expertise over brandveiligheid kunnen delen, dan is dat een mooie manier om het bewustzijn van deze doelgroep te vergroten. Onze Klusvrouw reageerde direct enthousiast”.

Marc Corijn met de klusvrouwen

Praktische tips

Tijdens een voorlichtingsochtend op kazerne Loosduinen in Den Haag leerden de klusvrouwen alles over het ontstaan én voorkomen van brand. In de rookcontainer werd ervaren hoe belangrijk een vluchtroute zonder obstakels is. Er werden veel vragen gesteld over het correct ophangen van rook- en CO-melders, veilig opladen van elektrische apparatuur en het maken van een vluchtplan. Marc Corijn is blij met de samenwerking: “Deze doelgroep is voor ons lastig te bereiken. De klusvrouwen kunnen nu niet alleen het bewustzijn vergroten, maar ook echt die rookmelders goed ophangen. Wij zijn erg blij met deze samenwerking!”.

Zie ook

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box