Brandweer en waterschap slaan handen ineen

31 juli 2024

Brandweer Noord-Holland Noord en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) gaan bij crises en calamiteiten meer samenwerken. Een pilot heeft uitgewezen dat de brandweer het waterschap in operationeel opzicht goed kan ondersteunen. Aanleiding was de wateroverlast van drie jaar geleden. In korte tijd viel toen extreem veel regen.

Anticiperen

Linda van Oostrum, afdelingshoofd Calamiteiten en Crisisbeheersing HHNK: “Na de clusterbuien van 2021 was een van de belangrijkste conclusies: als we dit doortrekken naar de toekomst, dan kunnen we ervan uitgaan dat we vaker te maken krijgen met situaties waarop wij alleen onvoldoende kunnen anticiperen. Dan is de vraag al snel: waar kunnen we terecht? Zo zijn we bij de brandweer terecht gekomen. Met de vraag: wat kunnen we samen?”
Afgelopen jaar volgde een reeks gezamenlijke oefeningen in de praktijk. De conclusie: op alle gebieden is de samenwerking voor brandweer en HHNK van toegevoegde waarde.

Automatismen

“Brandweermensen zijn op elkaar ingesteld. Ze letten op zichzelf, maar ook op de ander. Dat zijn automatismen, dat merk je. Het is alleen daarom al een perfecte, snel inzetbare partner, die bovendien heel veel mensen op de been kan brengen. Beide organisaties ‘verstaan’ elkaar”, zegt teamleider Onderhoud Odin Beerepoot van HHNK.

Moet je dit als brandweer willen?

“Vooraf zaten wij met de vraag: Moeten we dit als brandweer wel willen?”, zegt teamcommandant Kees Jong van de brandweer. “Daarom hebben we gezegd: de posten zijn hier vrij in, mogen zelf beslissen. Dat is goed gelukt. Er hebben vier posten meegedaan. En in dit geval geldt: het zijn geen scenario’s waarin elke minuut telt. Dan heb ik liever een post die een kwartier verderop zit en graag wil, in plaats van een post om de hoek die met de hakken in het zand aanhaakt. Ook al zit een ploeg iets verder weg: we zijn er altijd sneller en met meer mensen dan HHNK zelf in korte tijd op de been kan brengen.

Prima uitbreiding takenveld

“Een prima uitbreiding van het takenveld.” Dat zegt postcommandant Frank Smit (Ursem) over de samenwerking. “In de ploeg was er eigenlijk meteen enthousiasme. Wij hebben samen met de post Hem-Venhuizen een dijkverzwaring getest. We hebben zo’n twintig meter dijk verstevigd met zeil en zandzakken. Ik zie win-win. Voor ons is het een klus erbij, voor het Hoogheemraadschap een zorg minder als er in korte tijd veel handjes beschikbaar moeten zijn. Bovendien: we zijn brandweer. Als hulp nodig is, dan willen we helpen.”

Zie ook

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box