De visie beschrijft de strategische koers om te komen tot een integrale aanpak van natuurbrandbeheersing voor de periode tot 2030. Hierbij staan drie sporen centraal:
De Visie Natuurbrandbeheersing omschrijft een integrale aanpak van het thema natuurbrandbeheersing: alle schakels van de veiligheidsketen (pro-actie, preventie, preparatie, repressie en nazorg) moeten actie ondernemen om ook in de toekomst de impact van natuurbranden in Nederland zo klein mogelijk te houden. Als gevolg van de snel veranderende omstandigheden door onder meer klimaatverandering, is er een grote urgentie om zo snel mogelijk te beginnen met het uitvoeren van de doelstellingen die in deze visie staan beschreven. Dit om het risico op onbeheersbare natuurbranden terug te kunnen dringen.
“De visie is opgesteld vanuit de brandweer, maar dat betekent niet dat we dit alleen kunnen.”
Anton Slofstra, portefeuillehouder natuurbrandbeheersing RCDV: “De visie geeft concrete doelstellingen om ons, als brandweer en veiligheidsregio’s, voor te bereiden op de toekomst. De visie is opgesteld vanuit de brandweer, maar dat betekent niet dat we dit alleen kunnen. De samenwerking met andere betrokken partijen is cruciaal. Alleen samen met onze ‘groene’ partners, gemeenten, ministeries en andere betrokken partners kunnen we de risico’s beperken en ons voorbereiden op de natuurbranden in de toekomst”.
Nu de visie is vastgesteld wordt er gewerkt aan een uitvoeringsplan. Hierin wordt beschreven hoe wij als brandweer en veiligheidsregio’s het voorkomen van, de voorbereiding op en de bestrijding van natuurbranden beter kunnen organiseren. Dit plan wordt op 26 januari 2024 in de RCDV besproken.
Deze visie beschrijft de strategische koers voor een integrale aanpak van natuurbrandbeheersing voor de periode tot 2030. Het uitvoeringsplan beschrijft de praktische uitwerking van de ambities in de Visie Natuurbrandbeheersing.