Een slaapkamer is door brand nagenoeg volledig uitgebrand. De brand kenmerkte zich door een snelle ontwikkeling, een intense hitte en het steeds weer oplaaien van de brandhaard.
De blussende ploeg gaf aan dat de RSTV-scan afwijkend was van een standaard slaapkamerbrand. Ze kregen de brand niet uit met de blustechniek die gericht was op de het koelen van de rookgassen/vlammen en het verstikken van de brand door stoomvorming. De brand laaide steeds weer op.
Door de intense brand is de oorzaak van de brand niet meer te achterhalen. Wel is de intensiteit van de brand achteraf te verklaren. Er was medicinale zuurstof aanwezig in de slaapkamer. Naast het bed stond een apparaat (Concentrator) dat zuurstof uit de lucht haalt. Er stonden ook twee mobiele zuurstofcilinders van twee liter inhoud naast het bed. De combinatie van het scheuren van de ene zuurstofcilinder door de hitte en het afblazen van de andere zuurstofcilinder zorgde voor een snelle brandontwikkeling en het onderhouden van de brand.
(tekst gaat onder de foto´s verder)
Wees bewust van de risico’s van medicinale zuurstof in huizen. Controleer op de mogelijke aanwezigheid van zuurstof door te kijken naar stickers op buitendeuren en meterkast, de woonsituatie en visuele aspecten. Het plaatsen van een sticker/waarschuwing is niet verplicht.
Het verraste me dat het vuur telkens weer oplaaide
Erwin Radix, manschap, vertelt over de bestrijding: ‘Toen we als aanvalsploeg de kamer binnen kwamen, dacht ik een normale kamerbrand te kunnen blussen. We hielden het raam en de achterdeur gesloten om de zuurstoftoestroom zo klein mogelijk te houden. Ik verwachtte dat een paar pulsen met de sproeistraal wel voldoende zouden zijn om de vlammen neer te slaan. Het verraste me dat het vuur telkens weer oplaaide en de brand toch wel veel hitte veroorzaakte. In tweede instantie hebben we het raam geopend om stoom en rookgassen weg te ventileren en hebben we rechtstreeks op de vlammen ingezet. Gelukkig gaf dit een goed resultaat en kon zo het vuur snel worden geblust.’
Deze casus is één van de 29 casussen in de publicatie Casuïstiek uit brandonderzoek voor Repressie.
Regelmatig plaatsen we interessante en leerzame casussen.